Az Európai Bizottság alkut ajánlott Lengyelországnak: Magyarországgal is közel lehet az alku

Az Európai Bizottság brüsszeli épülete (Berlaymont) (Forrás: greece.greekreporter.com)

A Bizottság tegnap bemutatta kompromisszumos javaslatát a lengyel jogállamisági vitában. Ha Lengyelország elfogadja a Bizottság javaslatát, akkor még idén megkaphatja a helyreállítási források előlegét. A lengyelhez hasonlóan a magyar helyreállítási terv is elfogadásra vár, és ha a lengyelekkel megállapodás születik, az a magyar helyreállítási terv elfogadásának esélyeit is növeli.

A Bizottság csütörtökön azt a kompromisszumos javaslatot tette Lengyelországnak, hogy amennyiben a tagállam ígéretet tesz a vitát kiváltó igazságügyi reformok megszüntetésére, akkor megkapja a helyreállítási alap 36 milliárd eurós összegének 13%-os előlegét, a maradék összeget pedig akkor, ha az ország még 2022 közepéig teljesíti a vállalását – írja a Politico.

A Bizottság által kért lépések egyik eleme a fegyelmi kamara lebontása, amely vállalhatónak tűnik a lengyelek számára, de az elbocsátott bírák visszahelyezése, valamint a bírák ellenőrizhetőségével kapcsolatos követelmények vörös vonalnak számítanak, ugyanis az volt a lengyel kormány egyik legfontosabb ígérete a kampányban.

A lengyel jogállamisági vitát a lengyel igazságszolgáltatási rendszer reformja váltotta ki. Az EU Bírósága a lengyel reformokat az EU-jogba ütközőnek minősítette, és felszólította a lengyel kormányt, hogy vonja vissza a reformokat. A lengyel kormány a döntést a lengyel alkotmánybíróságon támadta meg, amely kimondta, hogy a tagállami bírói rendszerre az EU Bíróságának nem terjed ki a hatásköre, a kérdésben a közösségi jog nem élvez elsőbbséget. A lengyel döntés heves reakciókat váltott ki.

Gazdasági szempontból Lengyelországnak is érdeke lenne a megegyezés. Nemcsak azért, mert nemzetgazdasági szempontból a 36 milliárdos összeg, amit az ország a viták miatt befagyasztott helyreállítási alap részeként megkaphat, tetemes összeg, hanem azért is, mert közben büntetésként Lengyelországot napi 1,5 millió eurós bírság sújtja (ebből fél millió euró a jogállamisági vitáktól független).

Nemcsak a lengyel, de a magyar helyreállítási alapot sem fogadta még el a Bizottság szintén jogállamisági aggályokra hivatkozva. Ha a lengyelekkel megállapodás születik, az javítja a magyar program elfogadásának esélyeit is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján magabiztos volt az alkuval kapcsolatban, „csak idő kérdése, mikor születik meg a megállapodás” – mondta a miniszter.

Forrás: portfolio.hu