Az Európai Bíróság elítélte Magyarországot a lex CEU miatt / Varga Judit: Elfogadhatatlan a kettős mérce

Fotó: Magyar Építők

Helyt adott az Európai Bíróság az Európai Bizottság kifogásainak a magyarországi felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, a lex CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárásban – derül ki a luxemburgi székhelyű testület kedden nyilvánosságra hozott ítéletéből.  A Magyarország által bevezetett feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek – áll a közleményben.

Reakciók a CEU részéről

Soros György, a CEU alapítója az AFP és a Reuters hírügynökség szerint közleményében azt írta, hogy az ítélet túl későn érkezett. „Nem tudunk visszatérni Magyarországra, mert az ott hatályos törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek” – fogalmazott az üzletember. Hozzátette: „Az EU jelenleg azon tanakodik, hogyan biztosítható, hogy pénzeszközeit a jogállamiságnak megfelelően használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy indítson próbapert Magyarországgal szemben.”

„Ez egy fontos erkölcsi és jogi győzelem, és óriási győzelem az akadémiai szabadság számára Európában” – írta közleményében a CEU. „Bízunk benne, hogy a magyar kormány arra használja ezt az alkalmat, hogy irányt váltson, és visszaállítsa a többi magyar egyetem autonómiáját és szabadságát, beleértve a Magyar Tudományos Akadémiát kutatóintézeteit és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is” – fűzte hozzá az intézmény. Michael Ignatieff rektor bécsi sajtótájékoztatóján kiemelte: a CEU most szabad, és szabadon oktathatja amerikai akkreditációjú programjait Budapesten. Hozzátette: még nem döntötték el, pontosan mely programokat és mekkora számban hoznak vissza a magyar fővárosba – írja a hvg.hu. A rektor arra a kérdésre, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a bírósági döntést a magyarok érdekeinek megfelelően fogják implantálni a magyar jogrendbe, úgy válaszolt: a bíróság egyértelműen fogalmazott, így jogilag nem értelmezhető Varga kijelentése.  Fodor Éva, az egyetem korábbi rektorhelyettese a Népszavának azt mondta, hogy a CEU vezetése jelenleg nem tervezi, hogy Budapesten is újból elindítsák amerikai akkreditációjú képzéseiket. Hozzátette, hogy kétcampusos modell alakulhat ki, ám beiratkozni mindenkinek továbbra is Bécsben kell majd. Fodor Éva az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy 200 millió euróba és sok munkaórába került a költözés. Arra a felvetésre, hogy követelnek-e kártérítést, a rektorhelyettes azt válaszolta: attól tart, hogy ha kártérítést követelnének, azt nem Orbán Viktor fizetné, hanem a magyar adófizetők, ezért aztán nagyon meg fogják gondolni, hogy kérjenek-e kártérítést.

Kormányzati reagálások

Elfogadhatatlannak tartjuk a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél – mondta el az MTI-nek Varga Judit igazságügyi miniszter az ítélet nyilvánosságra hozatala után. Hozzátette: az Európai Bíróság ítéletét – mint mindig – Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani. A vonatkozó magyar törvény tucatnyi, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, de legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni ennek a jogszabálynak – fűzte hozzá. „Nem postaláda egyetemekre van szükség” – hangsúlyozta a miniszter.

Egyéb hazai politikai reakciók

Az a javaslatunk, hogy mindenképpen olyan szabályozás szülessen, mely végeredményét tekintve pontosan ugyanazt fogja jelenteni, mint a jelenlegi szabályozás. De ugyanakkor egy olyan szabályozást vezessünk be, mint amilyen más, nyugat-európai országokban is van. „Ha mi pontosan ugyanolyan szabályzást vezetünk be, mint ami más országban van, abba már az Európai Bíróság nem tud belekötni” – fogalmazott Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

„Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a kormány bűnbánóan visszahívja-e a CEU-t, Budapest viszont boldogan fogadná újra az egyetemet, tanulni és tanítani vágyó polgárait” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. „A CEU Bécsbe költözésével az ország és Budapest is szegényebb lett, a főváros korábbi vezetése némán asszisztált ehhez. A hazug propaganda fontosabb volt a kormánynak, mint az oktatás, a tudomány szabadságának tiszteletben tartása. És így van ez sajnos azóta is” – fogalmazott bejegyzésében.

Rónai Sándor, a DK EP-képviselője közleményében azt írta: a tanuláshoz és a tudományos kutatáshoz való jog minden európai állampolgár alapjoga. Ha Orbánék nem hajlandóak változtatni a törvényen, annak az uniós jog szerint pénzbüntetés lehet a vége – tette hozzá. Hiller István, a parlament MSZP-s alelnöke szerint a CEU ügyében hozott európai bírósági döntés is azt bizonyítja: helyre kell állítani a jogállamot Magyarországon. A volt oktatási miniszter az ítélet nyomán nem vár változást, szerinte a magyar kormány ki fog tartani álláspontja mellett. Az az MSZP és a DK közleményeire reagálva a Fidesz azt közölte, hogy a bevándorláspárti baloldal továbbra is Soros érdekeit védi. A kormánypárt hozzátette: számos Európán kívüli egyetem magyarországi működéséről sikerült megállapodni a felsőoktatási törvénynek megfelelően, „érdekes módon csak a Soros-egyetem és a Gyurcsány vezette baloldal kelt hisztériát” az ügyben. Annak ellenére, hogy a „Soros-egyetem” működésének feltételei ma is biztosítva vannak Budapesten, változatlanul itt is működik.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azt írta: Orbán Viktor gyűlölete egykori mentora felé a magyar felsőoktatást tette szegényebbé, és mindezt immár bizonyítottan jogsértő módon hajtotta végre. Hozzátette: a Fidesz-kormány belföldi bosszúhadjáratát már nem nézi tétlenül Európa.

INDEX.HU, MTI, ATV.HU, HVG.HU, NEPSZAVA.HU, HIRTV.HU