Az EU új klímaterve visszavetné a magyar gazdaságot

Fotó idokep.hu, Kiss Csaba

Magyarország betartja az eddigi klíma megállapodásainkat, de nem kíván olyan terheket vállalni, amelynek eredményeként gazdaságunk meggyengülne, a terheket pedig a lakosság viselné. Változatlan fenntartásunk, hogy eredményes klíma megállapodás csak akkor jöhet létre, ha annak részese az Egyesült Államok, Kína, India és Oroszország. A legnagyobb kibocsájtók kötelezettségvállalása nélkül nem lehet eredményesen küzdeni a klímaváltozás ellen.

A KPE azt is fontosnak tartja kijelenteni, hogy Magyarországnak a klímaváltozás pozitív hatásokat is hozhat, ezért arról is gondoskodni kell, hogy a számunkra kedvező és helyenként a mezőgazdaságot is segítő átalakulás kellően kihasznált legyen. (kpe)

KTK: Jelen állás szerint a 2050-re kitűzött klímasemlegesség hatalmas terheket róna az ipar számára

Több médium is arról számolt be, hogy annak kapcsán, hogy többek közt Magyarország vétója miatt végül nem született megállapodás a 2050-es uniós szén-dioxid-semlegességi célkitűzésről az EU-csúcson, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteki közleményében azt írta: „Magyarország kormánya számára fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem (…). Magyarország a 2030-ig teljesítendő vállalásait, ahogyan ígérte, úgy be is tartja. (…) A 2050-re kitűzött klímasemlegesség (…) azonban óriási kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar ipar számára. Az említett javaslatot felelősen addig nem lehet támogatni, amíg nem tudjuk, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására. (…) Ha az áramtermelést a megadott szempontok szerint kell kiváltani, úgy a magyar családok áramszámlája 30-40 százalékkal emelkedne.”

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak Brüsszelben arról beszélt, hogy Magyarországnak – a többi országgal együtt – vannak klímacélvállalásai. 2030-ig ezeket meg tudjuk valósítani, erre vannak terveink, és ezt meg tudjuk úgy tenni – „pénzünk is van hozzá” -, hogy a klímacélok elérése ne eredményezze a lakások rezsiköltségének növelését – tette hozzá. A javaslat az volt, hogy most menjenek tovább, és 2050-re is tegyenek vállalásokat; „a céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk” – közölte a kormányfő, hozzáfűzve: „úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!” Úgy látja, ha lesz pénz, ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk. Orbán Viktor kitért arra is: volt egy vita a klímacélokkal kapcsolatban a nukleáris energiáról. A magyar álláspont világos: „ha klímacélokat akarunk elérni, akkor szükségünk van nukleáris energiára” – mutatott rá.

Átgondolt fejlesztések, és a hozzájuk szükséges források meghatározása nélkül felelőtlenség volna hosszú távú klímavédelmi kötelezettségeket vállalni – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően. Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet, a nemzetközi környezetvédelmi kötelezettségeit pedig továbbra is teljesíti, de a 2050-re tervezett klímavédelmi célok elfogadása előtt uniós szinten fejlesztési kereteket kell kijelölni.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője egy más témában tartott sajtótájékoztatón a magyar vétó kapcsán arról beszélt: „Orbán Viktor, aki az EP-ben marginális szerepbe szorult, most dacos, kekeckedő, a magyarok érdekeit figyelembe nem vevő politikát folytat és keresztbe fekszik egy olyan programnak, aminek elfogadása minden magyar állampolgárnak elemi érdeke”. Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást arra, hogy eljátssza a magyar gyermekek jövőjét a lengyel szénipar érdekében – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter, közölve: mindent megtesz azért, hogy a kormányfőnek az Országgyűlés előtt kelljen számot adnia arról, miért akadályozza az uniós klímavédelmi célok megvalósítását. Megjegyezte továbbá: kíváncsi Áder János véleményére a magyar vétót illetően, hiszen az államfő szokta elmondani „a lehető legtöbb zöldpanelt”. A magyar kormány lépése felháborító – emelte ki kommünikéjében a Greenpeace, hozzátéve: Magyarország a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb szén-dioxid-kibocsátást a szénről a megújulókra történő átállással tudná megspórolni.

Az Index arról cikkez: a Fridays For Future Magyarország pénteken megrendezte „a lassan már szokásosnak mondható” tüntetését a fővárosi Kossuth téren, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára.

ORIGO.HU, 24.HU, HVG.HU, MTI, INDEX.HU