Az EU-s tervekben mintha visszaköszönne a magyar Miniszterelnök korábbi javaslata

Fotó MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs

Von der Leyen: 100 milliárd euróval segítik az EU gazdaságainak környezetbarátabbá válását

A KPE álláspontja, – egyezően a Fidesz-Szövetséggel – az Európai Gazdaság „zöldítéséről” magyarul a szükséges innováció, teljes megújulás megvalósításáról, kezdettől fogva az volt, hogy ehhez a gazdagabb uniós államok nagyobb felelősség és tehervállalása szükséges. Azok az Európai Uniós államok – min például hazánk is – amelyek nagy erőfeszítéseket tettek gazdaságuk megújításáért, a szükséges fejlesztések végrehajtásáért, csak akkor tudnak újabb és az egész Európai Uniót érintő gazdasági tervekkel azonosulni, ha ehhez a szükséges forrásokat is rendelkezésünkre bocsájtják.

Meg kívánjuk jegyezni azt, hogy örömmel támogatnánk a 2050-ig elérni kívánt klímasemlegesség célkitűzéseit, de ehhez látnunk kellene azt az utat és forrásokat, amelyek a cél elérését garantálhatják. A klímasemlegesség eléréséhez – különböző nevek és címek alatt – sokféle tervet, konferencia határozatot láttunk, konkrétumot azonban eddig még nem. A magyar kormány álláspontunk szerint akkor jár el helyesen, ha nemzeti célokat helyezi középpontba és azok érvényesülésével tudja támogatni a célkitűzéseket. (TKB)

Az Európai Bizottság 100 milliárd euró értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépésének jegyében – mondta a bizottság elnöke szerdán Brüszszelben. Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tartott a bizottság „európai zöld megállapodás” (European Green Deal) nevű klímacsomagjának európai parlamenti ismertetése előtt, ahol azt mondta: elengedhetetlen, hogy az unió minél előbb elkötelezze magát a 2050-ig elérni kívánt klímasemlegesség célkitűzése mellett. A terv véglegesítése zajlik, amelyhez az Európai Parlament hozzájárulására és a tagállamok jóváhagyására is szükség van, de a terv csütörtöki bemutatása „egy utazás kezdete” – mondta. Von der Leyen az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén az európai zöld megállapodás nevű munkadokumentum bemutatásakor elmondta: a stratégia felvázolja, hogyan válhat Európa 2050-re klímasemlegessé fellendülő gazdaság és javuló életminőség mellett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai zöld megállapodás céljainak teljesítése jelentős beruházásokat igényel. A beruházási igények kielégítésének támogatása érdekében az uniós bizottság 2020 elején előterjeszti a Fenntartható Európa beruházási tervet. S mivel az unió hosszú távú költségvetésének legalább 25 százalékát az éghajlat-politikára kell fordítani, az Európai Beruházási Bank további támogatást fog nyújtani.

A zöld megállapodásnak figyelembe kell vennie a tagállamok igényeit – mondta Tóth Edina fideszes képviselő az Európai Bizottság „európai zöld megállapodás” nevű klímacsomagjáról szóló európai parlamenti vita keretében. A képviselő úgy fogalmazott: a klímasemlegesség eléréséhez ki kell dolgozni egy olyan pénzügyi keretrendszert, amely a polgárok védelmét tartja szem előtt és nem hárítja a többletkiadásokat a fogyasztókra. Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint a zöld megállapodás egy nagyon ambiciózus terv, amelynek megvalósítására az Európai Parlament készen áll. Az Európai Tanács-ban azonban még mindig 3 tagország blokkolja a klímasemlegességi megállapodást, köztük Magyarország is. Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő szerint Európának globálisan kell vezető szerepet vállalnia a klímavédelemben.

MTI