Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Fotó: tankonyvtar.hu

Magyarország általában nem támogatja a szankciókra épülő politikát, ezt mindig kivételnek tekinti. A szankciókra épülő politika a tapasztalatok szerint legfeljebb azt az eredményt éri el, hogy mind a szankciókat elrendelő ország, vagy országcsoport, úgyszintén akivel szemben azt elrendelték, megszenvedi, de az álláspontokat inkább távolítja, mint közelíti. Az ilyen és hasonló szankciók sorsa többnyire a csendes kimúlás, majd a veszteségek számba vétele. (kpe)

Az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában – közölte Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében csütörtökön. Az uniós tagállamok állam- illetve kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójukon egyhangúlag döntöttek a szankciók meghosszabbítása mellett.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenete szerint az uniós tagországok vezetői arra szólították fel Oroszországot, hogy azonnal szolgáltassa vissza a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre november második felében elfoglalt három ukrán hadihajót és bocsássa szabadon 24 főnyi legénységüket, akik ellen tiltott határátlépés címén eljárást indított. MTI