Az EU megállapodott a harmincnapos beutazási korlátozás elrendeléséről az uniós határokon

People wearing protective masks in Venice, Italy, on February 23, 2020 due to concerns over coronavirus infection during the The Eagle ‘Flight’ for the carnival of Venice. More than 130 are infected with Coronavirus (Covid-19) in Italy. Authorities in some Lombardy and Veneto towns closed schools, businesses and restaurants, and cancelled sporting events and religious services. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)

Az Európai Unió (EU) tagországainak vezetői elfogadták az Európai Bizottság javaslatát a harmincnapos beutazási korlátozás elrendeléséről az unión kívül eső térségekből – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videókonferenciáját követően. „Megállapodunk abban, hogy megerősítjük külső határainkat azáltal, hogy harmincnapos időtartamra összehangolt ideiglenes korlátozást alkalmazunk a nem alapvető fontosságú beutazásokra” – fogalmazott Charles Michel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel összefüggésben megerősítette: az európai államok feladata most az, hogy lezárják a határokat a nem uniós országok állampolgárai előtt. Azt mondta, a korlátozás alól mentesülnek a diplomaták, az áruszállítók, a szomszédos országokból ingázók, az EU-állampolgárok családtagjai, továbbá a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők. A tilalom a meghosszabbítása sincs kizárva – tette hozzá. Jelezte továbbá, a tagállami vezetők jóváhagyták azt is, hogy a jelenleginél lényegesen rugalmasabbakká váljanak az állami támogatásra vonatkozó szabályok annak érdekében, hogy a kormányok hatékonyan tudják támogatni a vállalatokat.

Az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében merész intézkedésekre szólította fel az európai országokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója kedden Koppenhágában. Európa vált a világjárvány (pandémia) epicentrumává – mondta Hans Kluge. Közölte, kivétel nélkül minden országnak meg kell tennie a legmerészebb intézkedéseket, hogy gátat tudjanak szabni a betegség terjedésének.

Németország a koronavírus-járvány megfékezése érdekében azonnali hatállyal elrendeli a beutazási korlátozásokat, amelyekről az európai uniós (EU-s) tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács keddi videokonferenciáján megállapodtak – jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben.

Andrej Babis cseh miniszterelnök nyilvánosan elnézést kért, hogy az országban nagy hiány van a védőmaszkokból. „Elnézést kérünk. Nem tudom, ki döntött arról, hogy az állami tartalékban csak 10 ezer orvosi maszk van, és nem legalább kétmillió” – mondta.

Karanténba vonult a lengyel kormány egy része, miután Michal Wos környezetvédelmi miniszter pozitívnak bizonyult az új koronavírusra, emellett elhalasztják az államfő által összehívott, a gazdaságélénkítő intézkedéscsomagról szóló kabinettanács szerdai ülését. Később közölték, hogy negatív lett a vírustesztje azoknak a lengyel kormánytagoknak, akik találkoztak a miniszterrel.

Keddi rendkívüli ülésén az UEFA úgy döntött, hogy 2021 nyarára halasztják a nyári futball-Európa-bajnokságot a koronavírus-járvány miatt. A Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt a szervezők májusról októberre halasztották A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint még nincs szükség drasztikus döntésekre a nyári, tokiói olimpiával kapcsolatban.

MTI, 24.HU, INDEX.HU, MANDINER.HU, NEPSZAVA.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, RIPOST.HU, HIRTV.HU