Az EU agrárbiztosa tartaná a támogatási plafont, a tagállamok szabadabb döntéseket akarnak

Phil Hogan, az Európai Unió agrárbiztosa. - A kép forrása: ifa.ie

Phil Hogan európai agrárbiztos a nagyüzemek támogatási szintjét ért kritika miatt ragaszkodik a kifizetési plafon meghúzásához. A 100 ezer eurós felső határ bő 32 millió forintot jelent, ám a fokozatos támogatáselvonás már 60 ezer eurónál, azaz 19,3 millió forintnál elkezdődne.

Dr. Nagy István agrárminiszter a nemzetközi fórumokon a magyar érdekek képviseletében. – A képek forrása: drnagyistván.hu

Hogy ez pontosan mekkora birtokméretet érintene, döntően attól függ, hogy mi számítana közvetlen kifizetésnek. Egyelőre a plafon bevezetését sem minden tagállam támogatja. Eszerint Phil Hogan újra védelmébe vette a kifizetési plafont, azaz a capping-nak nevezett európai uniós támogatási intézkedést. Phil Hogan azt állítja, hogy ez igazságosabbá és céltudatossá tenné a támogatásokat. Az Európai Bizottság javaslata szerint a közvetlen kifizetések 60 ezer euró felett degresszív módon csökkennének és 100 ezer eurónál egyetlen üzem sem kaphatna többet egy évre. Az elvonásokkal érintett üzemnagyság nagyban függ attól, hogy mit értenek majd közvetlen kifizetéseken. A hektáralapú alaptámogatásnál érdemes ehhez figyelembe venni a zöldítést, a termeléshez kötött támogatásokat, a fiataloknak járó többletkifizetést vagy egyéb normatív összegeket is. A kapott támogatással vajon szembe állítható lesz-e majd az alkalmazottakra kifizetett munkabér? Ezek a részletek döntően befolyásolják majd az üzemek gazdálkodási feltételeit, és végül tömeges cégdaraboláshoz is vezethetnek, hogy megfeleljenek a támogatási feltételeknek. 100 ezer euró lenne az agrártámogatási plafon az Európai Bizottság agrárbiztosa szerint – cégdarabolás lehet rá a válasz. A kérdéskörben szeptemberben döntenek majd az állam- és kormányfők, amikor a többéves költségvetési sarokszámokat is rögzítik. – Hogan azzal védi az elképzelést, hogy a nagyobb üzemeknek fajlagosan kisebb jövedelemstabilizáló támogatásra van szükségük a működéshez, mint a kisebbeknek. Viszont elismeri, hogy a foglalkoztatást segíteni kell az agráriumban, ezért a munkaerőköltségeket célszerű  a kapott a támogatásból levonni. Ezzel az adott üzem a kifizetési plafon alá tudná vinni  a támogatási szintet. Hogan szerint ez az eljárás regionális munkaerő-költségszámítások alapján a családi gazdaság tagjaira is alkalmazható lehet. A kifizetési plafon használatával megtakarított összegek az adott tagállam kasszájában maradnának. Hogan azonban világossá tette, hogy az így felszabaduló pénzeknek a kisebb gazdaságok jövedelemstabilizálását kell biztosítaniuk. A magyar gyakorlat eddig az alaptámogatást vonta el az 1200 hektár feletti gazdaságoktól, majd termeléshez kötött támogatásokra fordította a megtakarított pénzt. Ez valóban célzott volt, és nem egy abszolút elvárások nélküli ajándék támogatás a kisebb gazdaságoknak. Az agrárminiszterek decemberi tanácskozásán a tagállamok többsége azt szerette volna, hogy maradjon meg a támogatási plafon önkéntes bevezetése. Eddig csak Magyarország alkalmazta ezt a támogatási plafont. (Forrás: agrarszektor.hu; magro.hu)