Az érettségi a többség akarata szerint / 1144 helyszínen kezdődött meg az érettségi / Orbán Viktor is üzent az érettségizőknek

Fotó Csudai Sándor, Origo

A koronavírusról érkező korábbi jelentések szerencsére és az elvégzett sok munka eredményeként is kevésbé lettek súlyosak, mint amire magunk is számítottunk. Helyes döntés volt megvárni az érettségi időpontjának kitűzésével az utolsó napokat és így végül az érettségit megtartani. Minden tekintetben bíztató, hogy az érettségi első két napja sikeresen, eredményesen zárult. (kpe)

Az ország 1144 helyszínén tartanak érettségi vizsgát, sikeresen felhalmozták a szükséges egészségügyi eszközöket, és kiszállították a tételeket is – jelentette ki Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth rádió hétfő reggeli műsorában.

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában később arról beszélt: semmilyen probléma nem adódott az érettségi során. Akik most nem jelentek meg azoknak, ősszel lesz alkalmuk vizsgát tenni. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: a legjobbakat remélik, de a legrosszabbra készülnek. Az iskolák esetleges újraindításáról az államtitkár úgy fogalmazott: nem látja akadályát, hogy a tanév a jelenlegi munkarendben kerüljön lezárásra.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán üzent az érettségizőknek. A posztjában úgy fogalmazott:

„Hajrá, fiatalok!”

Karácsony Gergely közösségi oldalán kívánt sok sikert az érettségiző diákoknak. Akik ma kezdik az érettségit, azok duplán érettségiznek – írta a főpolgármester.

A Századvég két kutatást is végzett az érettségi megtartásának ügyében, az első eredménye arra mutat rá, hogy a megkérdezettek 80 százaléka, a másodiknál pedig 73 százalék támogatja az írásbeli vizsga megtartását – jelentette ki Nagy Zoltán, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. oktatási üzletágvezetője. Azt mondta, hogy a kérdésre adott válaszok pártpolitikától függetlenek voltak, vagyis mindegy, hogy ki hova szavaz, alapvetően támogatták az érettségi megtartását a válaszadók.

Több iskolában nem volt elnöke az érettségi vizsgabizottságnak – közölte a Népszava megkeresésére Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának elnöke a szakszervezethez hétfőn beérkezett visszajelzések alapján. Szűcs Tamás szerint ez a helyzet azért jött létre, mert több helyen nem mentek ki időben a megbízólevelek.

MTI, ATV.HU, HIRTV.HU, NÉPSZAVA