Az erdei fülesbagoly lett az év madara

ingreen.hu? kornykult_bagoly1

A legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb hazai bagolyfaját választották meg 2020 madarának.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden évben megválasztja az év madarát. Az 1979-ben indított programjuk célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.
A 2020-as év jelöltjei a hangtalanul repülő éjszakai ragadozók, a baglyok lettek, amelyekhez sok hiedelem, monda kötődik, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig amúgy nem nevezhetők kivételesen intelligens madaraknak. Fennmaradásukat legfőképpen a nem fenntartható módon folytatott erdőgazdálkodás és mezőgazdaság veszélyezteti. A három választható fajra (uráli bagoly, erdei fülesbagoly, füleskuvik) összesen 6576 szavazat érkezett az internetes lakossági szavazás keretében.

Az erdei fülesbagolyról néhány mondatban:
közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják. Szinte az egész északi féltekén elterjedt. Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ. – olvasható a MME oldalán. Fákhoz, bokrokhoz kötődő életmódja miatt elterjedési területe az erdőövhöz kötődik. Legkedveltebb élőhelyei a nyílt, füves térségekkel, szántókkal határolt erdőszegélyek és a fákkal, facsoportokkal tarkított sík és dombvidéki agrártáj, de nagyon jól érzi magát a településeken is.

Magyarországi becsült állománya 6500-12 000 pár közé tehető. A ragadozó életmódot folytató faj fő táplálékát a kisrágcsálók képezik, de helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár zsákmányolása is. Az északi állományok vonulók, a mérsékelt öv kevésbé hideg és kisebb hóterhelésű térségeiben, így hazánkban is, állandó. Őszönként jelentős számban érkeznek hozzánk Eurázsia északabbi vidékeiről vonuló és nálunk áttelelő példányok.
Emberkövető viselkedése miatt az elektromos szabadvezeték-hálózaton az áramütés, az autók és vonatok általi elütés számos madár pusztulását okozza minden évben. A gyéríthető varjúfélék fészkeiben kotló tojókra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt veszélyt jelent az illegális „belepuskázás”, amikor a vadászok a tiltást figyelmen kívül hagyva alulról belelőnek a fészekbe. A varjúfélék, mint a legfontosabb fészekgazdák helyenkénti megritkulása negatívan hat a fészkelő párok számának alakulására.

Az erdei fülesbagoly Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A faj hazai állománya jelenleg nem veszélyeztetett, de alapvetően a mezőgazdasági területekhez kötődő fajként folyamatos odafigyelést igényel.

ingreen.hu