Az EP zöldpárti és radikális baloldali frakciója, valamint az SPD EP-képviselői sem támogatják Ursula von der Leyent

Forrás AFP, Frederic Sierakowski

Sem a zöld, sem a radikális baloldali EP-frakció nem támogatja a jövő heti szavazáson Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jóváhagyását az Európai Bizottság élére. Ska Keller, a zöldpárti frakció egyik társelnöke kiábrándítónak nevezte von der Leyen napokban tett nyilatkozatait, amelyek nem tartalmaznak semmifajta konkrét javaslatot sem a jogállamiság védelme, sem a klímaváltozás elleni küzdelem terén. A radikális baloldali frakció (GUE-NGL) arra hívta fel a figyelmet: a brüsszeli testület vezetőjének kiválasztásához „valódi demokratikus eljárás” lenne szükséges. Martin Schirdewan elnök leszögezte, hogy nem tartják kielégítőnek von der Leyen terveit, ezek nem orvosolnák az EU „krónikus problémáit” sem a klímaváltozás, sem a társadalmi igazságosság, sem az emberi jogok, sem a szegénység és az egyenlőség felszámolása terén. A Financial Times arról cikkez, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 16 EP-képviselője sem fogja megszavazni Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének, annak ellenére, hogy az EP szocialista frakciójának számos tagja várhatóan leteszi majd a voksát a német politikus mellett. Jens Geier, az SPD EP-képviselője rádióinterjújában úgy nyilatkozott: von der Leyen szerdai meghallgatásán elégedetlenek voltak a hallottakkal; bár a jelölt határozott fellépést ígért azokkal a kelet-közép-európai kormányokkal – köztük a budapesti vezetéssel – szemben, amelyek politikája megsérti a jogállamiságot, nem tudott felelni arra, hogyan érvényesítené az Európai Bizottság velük szemben az unió akaratát.

Nem egyszerű a német kormánykoalícióban kialakult helyzet Ursula von der Leyen jelölése miatt az Európai Bizottság élére – ismerte el csütörtökön Angela Merkel német kancellár. A jelölés és von der Leyen bírálóit arra kérte, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és egyetértett a szociáldemokraták vezetésével abban, hogy racionálisan kell hozzáállni a kereszténydemokrata védelmi miniszter jelöléséhez, akkor is, ha nem egyformán gondolkodnak róla.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a Facebookon jelezte, hogy Dacian Cioloş, a Renew Europe frakcióvezetője nyílt levélben tájékoztatta von der Leyent a képviselőcsoport prioritásairól és elvárásairól az elnökjelölt felé. A frakció többek közt ahhoz ragaszkodik, hogy a német politikus köteleződjön el egy, a jogállamiságot védő mechanizmus létrehozása mellett. MTI, NAPI.HU, MANDINER.HU