Az EP támogatja a műanyaghulladék visszaszorítását

kiskunhir.hu
Az EP támogatja a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat

A Polgári Kisgazdák szakmai álláspontja szerint is helyes és igen csak időszerű lépés a műanyaghulladék mennyiségének csökkentése. Ezt a jogszabályi változtatások, szigorítások és a szemléletformálás eszközeivel lehet sikerre vinni. Különösen az egyszer használatos – nagy mennyiségben piacra dobott – műanyagok jelentenek veszélyt a környezetünkre. A Zöld Áramlat Alapítvány, mint a KPE-t segítő civil szervezet már eddig is részt vett, és szándékai szerint ezután is részt kíván venni ebben a szemléletformáló munkában. (kpe.hu)

Megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése; betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

A strasbourgi ülésen hatalmas többséggel, 571:53 arányban elfogadott határozat alapján 2021-től betiltanák többek között a műanyag evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni. Emellett a tagországoknak legkevesebb 25 százalékkal csökkenteniük kellene 2025-ig azon egyszer használatos műanyag termékek használatát, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák.

MTI