Az EP szakbizottsága egy hónap alatt negyedik alkalommal marasztalta el Franciaországot / Az EP szakbizottsága a menekültstátusra nem jogosultak visszaküldéséről vitázott

Fotó: europarl.europa.eu

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága a menekültstátusra nem jogosultakra vonatkozó úgynevezett visszatérési irányelv végrehajtásáról tartott vitát csütörtökön. A szakbizottság jelentéstervezetének előadója azt mondta: a tagállamoknak az uniós tartózkodásra nem jogosultak önkéntes hazatérésére kell törekedniük. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint „naivitás az önkéntes visszatérésre alapozni, ezért a jog keretein belül maradva, a jog eszközeivel kell elérni, ha szükséges, ki kell kényszeríteni, hogy az illegálisan itt tartózkodók visszatérjenek hazájukba”.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elmarasztaló ítéletet hozott a francia állam ellen, mivel az megtagadta a fedél nélkül élő menekülteknek nyújtandó segítséget, tehát megsértette a nemzetközi egyezményben foglalt kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát. Egy hónap alatt ez a negyedik alkalom, hogy testület elmarasztaló ítéletet hozott Franciaország ellen.

MTI