Az EP jóváhagyta a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendeletet és az EU 2021-2027 közötti költségvetését is

Brüsszel, 2019. augusztus 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Jogállamisági rendelet elfogadása

Az Európai Parlament (EP) a brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az uniós források védelmét szolgáló rendeletet – közölte az uniós Parlament szerdán. Az új rendelet 2021. január elsejétől az unió és a tagállamok közös kezelésében álló forrásokra érvényes. A Magyar Nemzet megjegyzi: az EP állásfoglalás-tervezetet is megfogalmazott, amelyben „feleslegesnek” bélyegzi az országvezetők múlt heti következtetéseit. Az EU olyan új mechanizmussal szerelkezett fel, amellyel képes megvédeni költségvetését, pénzügyi érdekeit és értékeit a jogállamiság sérüléseivel szemben – jelentette ki az Európai Bizottság (EB) elnöke az EP brüsszeli plenáris ülésén. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: az uniós Parlament és a tanács tárgyalói által létrehozott mechanizmus szövege nem változott. A jogállamisági mechanizmus hatálybalépésétől minden jogállamiság-sértést feljegyezünk, egyetlen ügy sem fog elsikkadni és amint lehetséges, fel is fogunk lépni bármely tagállammal szemben az EU-pénzes szankciók terén – jelezte, arra is kitérve: ha bármely tagállam az Európai Bíróság elé viszi a jogállamisági rendeletet, akkor az EP és az EB együtt küzd majd annak megvédéséért és reményének adott hangot, hogy az EP majd gyorsított ítélkezést kér a bíróságtól.

A Magyar Nemzet szerint az Európai Néppárt részéről Manfred Weber vízválasztónak nevezte, hogy az alapértékek tiszteletéhez kötik a kifizetéseket. Manon Aubry „szélsőbaloldali” képviselő úgy fogalmazott, Orbán Viktor kormányfő az EU-csúcson „gonosz farkasként falta fel Piroskát, azaz Európát”, a zöldpárti Terry Reintke pedig azt sérelmezte, hogy Magyarországon „túl hangosan ünnepelték” a múlt heti kompromisszumot, felszólalásában lényegében számonkérte az Európai Néppártot, hogy miért nem szabadul meg a Fidesztől.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy a Fidesz kormányzásának 2010es kezdete óta nem történt előrelépés az uniós pénzek magyarországi felhasználásának aggasztónak tartott ügyében, a jogállamisági mechanizmus életbelépését követően azonban az EU-nak „nem lehet kifogása” a megtenni szükséges intézkedéseket illetően. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője azt mondta, téved az, aki azt hiszi, hogy a jogállamisági mechanizmus elfogadásával Orbán Viktor meghátrál, és tiszteletben fogja tartja az európai értékeket. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője írásbeli hozzászólásában a jogállamisági mechanizmussal összefüggésben kiemelte: az „illiberáis maffiakormányzásra tünetmentes gyógyírt” nem, csak átmeneti kezelést talált az unió.

Az EP továbbra is a probléma és nem a megoldás része, mert csak a hatalom és az ideológiai viták foglalkoztatják – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán a Facebookon.

A múlt heti EU-csúcson született – „a józan ész diadalát” jelentő – megállapodás után is folytatódni fognak a Magyarország elleni, ideológiai alapú nyomásgyakorlási kísérletek – hangoztatta a Fidesz EP-képviselője szerdán. Hidvéghi Balázs sajtótájékoztatóján arra is kitért: „Gyurcsányné és a baloldal minden határt átlépett a

Magyarország elleni áskálódással és hadjárattal.”

„Jelentős eredmény, hogy Lengyelország és Magyarország álláspontja komoly támogatást szerzett az EU-ban. Fontos partnereknek bizonyultunk, akiket nem lehet figyelmen kívül hagyni” – nyilatkozta a Mandiner hetilapnak adott interjúban Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke.

EU-s költségvetés jóváhagyása

Jóváhagyta az EP szerdán az EU következő hétéves, 2021 és 2027 közötti költségvetését, így az uniós tagországok már a jövő év elején hozzájuthatnak az uniós támogatásokhoz. Az EP elfogadta a költségvetés saját forrásairól és az összegek belső átcsoportosításáról szóló intézményközi megállapodást is. A Parlament továbbá elfogadta a REACT-EU elnevezésű intézkedéscsomagot is, amely 47,5 milliárd euróval segíti az EU régióit a járványügyi válság közvetlen hatásainak ellensúlyozásában.

Történelmi sikert ért el Magyarország azzal, hogy az EP szerdai plenáris ülésén hozzájárult a hét év alatt 1800 milliárd eurót jelentő hétéves uniós költségvetés és helyreállítási alap elfogadásához – írta Deutsch Tamás és Győri Enikő fideszes EP-képviselő közleményében. Deutsch kiemelte, győzött Magyarország, győzött a lengyelmagyar együttműködés, és győzelmet aratott egész Európa. Az EP négy frakciója által előterjesztett, a múlt heti EU-csúcsról szóló határozatról szólva Győri Enikő szomorúnak nevezte, hogy az eredményeket egyesek az EP-ben egy rosszízű határozat elfogadásával próbálják kisebbíteni.

MTI, MAGYARNEMZET.HU, ORIGO.HU, ATV.HU, MANDINER.HU