Az ENSZ szakértői szerint az izraeli-palesztin konfliktusban háborús bűncselekményeket követhettek el, a magyar kormány szerint egyoldalú volt az EU-s nyilatkozat

Fotó infostart.hu

Háborús bűncselekményeket követhettek el az elmérgesedő izraeli-palesztin konfliktus szereplői, tevékenységüket a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) kellene kivizsgálnia az ENSZ szakértői szerint. A szakemberek azt vetik Izrael szemére, hogy rakétákkal és gránátokkal löveti a Gázai övezet sűrűn lakott térségeit. Szerintük a civilekkel szemben elkövetett válogatás nélküli és túlzó támadások „feltehetően sértik a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályokat és háborús bűncselekményt testesítenek meg”. Megemlítik, hogy a palesztinok is civileket támadnak rakétáikkal.

Kedden az EU külügyminiszterei egy a konfliktust elítélő nyilatkozatról tárgyaltak, de a magyar kormány megvétózta azt. Ezzel kapcsolatban Heiko Maas német külügyminiszter elmondta, hogy az izraelipalesztin konfliktus befejezését sürgető EU-s nyilatkozatot, csak Magyarország nem támogatta, „ki tudja miért?”. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az MTI-vel közölte, hogy „Magyarország azért nem értett egyet az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos európai uniós nyilatkozat szövegével, mert a kormány szerint az súlyosan kiegyensúlyozatlan volt, és nem tükrözte a valós helyzetet. Jelen helyzetben világossá kell tenni, hogy a különböző palesztin terrorcsoportoknak azonnal fel kell hagyniuk a rakétatámadásokkal.”

Forrás: mandiner.hu