Az ENSZ Közgyűlése elnökének tájékoztatója az Országgyűlésben

Az Országgyűlés két bizottsága – a Fenntartható Fejlődés és a Külügyi Bizottságok – együttes ülésén tartott tájékoztatót Kőrösi Csaba, az ENSZ 77. Közgyűlésének elnöke. Az ülésen részt vett, a KPE elnöke Dr. Turi-Kovács Béla, mint a Fenntartható Fejlődés Bizottság alelnöke.

Németh Zsolt a Külügyi Bizottság és Dr. Keresztes Lóránt a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnökeiként köszöntötték Kőrösi Csabát, aki a geopolitikai helyzet ismertetésével kezdte  a tájékoztatóját. Ennek során elmondta, hogy az ukrajnai háború is leginkább csak szenvedést és pusztítást hoz, meg kell állítani a háborút, az emberi jogok és a jólét elleni támadást.

Globális összefüggésben elemezte az élelemiszer termelés, az energiapolitika, a pénzügyi helyzet és a fenntarthatóság kérdéskörét. Külön kiemelve a vízügy helyzetét, amelyben az ő elnöksége idején komoly nemzetközi párbeszédet kívánnak elérni.

Előadásában a jelen időszakot az ENSZ megalakulása óta eltelt idők leginkább bonyolult és kihívásokkal teli időszakaként írta le. Saját és a Közgyűlés munkájának alapelvei között említette, hogy fontos a bizalom légkörének megteremtése, valamint a tudományos és szakmai megalapozottságú munkavégzés.

Megtisztelő megbízatást kapott Kőrösi Csaba – aki Áder János volt köztársasági elnök tanácsadójaként is már komoly szakmai elismerésre tett szert – tavaly ősszel az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlés elnökének választották.

Mi Polgári Kisgazdák is örömmel látjuk, ha egy rátermett honfitársunkat, a nemzetközi diplomáciában jelentős feladattal bíznak meg.

Kékesi Márton

KPE szakértő