Az Emmitől az ITM-hez kerül át a felsőoktatás / Önálló államtitkárságot hoz létre az Emmi a köznevelés irányítására

A Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara - A kép forrása: pte.ajk.hu

A Polgári Kisgazdák azt gyanítják, hogy az ITM (ki tudja ezt kapásból, hogy mit jelent?) még nem a végleges helye a felsőoktatásnak. (kpe)

Szétválaszthatják a felsőoktatást és a közoktatást, a felsőoktatás pedig Palkovics László innovációs miniszterhez kerülhet a Kásler Miklós vezette Emmitől – értesült a 168ora.hu. A portál információi szerint az ITM alatt egy olyan államtitkárság jön létre Bódis József oktatási államtitkár vezetésével, amelyhez három helyettes szakállamtitkárság tartozna: a felsőoktatási, a szakképzési és az innovációs. Az átszervezéssel Maruzsa Zoltán, jelenlegi közoktatásért felelő helyettes államtitkár lesz az Emmi egyik legerősebb embere, hiszen várhatóan a teljes oktatási ágazat az ő irányítása alá kerülne – véli a lap.

Szerda kora este az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tudatta: „a felsőoktatás irányításának az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerülését Palkovics László miniszter úr kezdeményezte. A tárcavezető azzal indokolta előterjesztését, hogy az innováció lehetőségeinek birtokában Magyarország versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás ITM-be kerülésével. A fenti indok alapján a kormány úgy döntött, hogy a felsőoktatás 2019. szeptember 1-től átkerül az ITM-be” – áll a kommünikében, mely arra is kitér: az Emmi segíti, hogy az átszervezés zökkenőmentesen és mielőbb végbemenjen. A tárca tudatta továbbá, hogy Maruzsa Zoltán vezetésével a köznevelés irányítására önálló államtitkárságot hoznak létre.

168ORA.HU, INDEX.HU, HVG.HU