Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye a Nemzeti Összetartozás Napjára

Fotó karpatalja.ma

2010 óta június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja, a magyarság egyik legfontosabb ünnepe az egész Kárpát-medencében.

Míg korábban ezt a napot a fájdalom hatotta át, mára június 4-e egy erős, büszke, a múltjából táplálkozó, de a jövőbe tekintő nemzet ünnepe lett. Ünnepeljük, hogy a magyarság a Kárpát-medencében a történelem viharai közepette is meg tudott maradni és tovább erősödni, ahogy ünnepeljük azt is, hogy 2010 óta számos újabb lépést hajtottunk végre, amelyek a magyarság összetartozását segítik.

Az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József 1990-ben kijelentette, hogy „Lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni.” Ezt a szellemi örökséget tovább erősítve a nemzeti kormány lehetővé tette, hogy minden nemzettársunk nemcsak lélekben, hanem a valóságban is magyar állampolgár lehet.

A nemzeti kormány felelősséget vállal minden magyarért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig azért dolgozik, hogy a magyar nyelv, a magyar kultúra, elődeink hagyományai tovább éljenek, és a jövő nemzedékének tagjai is megkapják azt a szellemi táplálékot, amely tovább erősíti a Kárpát-medence magyarjainak összetartozását.

(EMMI, kormany.hu)

 

Potápi Árpád János: Az elmúlt 100 év bizonyította, hogy a magyarság meg akar maradni

Forrás: MTI/Soós Lajos

A trianoni békeszerződés óta eltelt mintegy 100 év bizonyította, hogy az ország és a magyarság is meg akart maradni – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden, a nemzeti összetartozás napján az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár emlékeztetett, 99 évvel ezelőtt írták alá a Nagy-Trianon palotában az országra erőltetett „békeszerződést”. Magyarországot ezzel tönkre akarták tenni katonailag, gazdaságilag, társadalmilag, szociálisan és politikailag – tette hozzá.

Az elmúlt 100 évre egy jó válasz az összetartozás napja és konkrétan az idei ünnepség, amikor a Kossuth téren mintegy 7000 gyermek énekli el közösen a Kézfogás című dalt. De az egész világon megemlékezéseket tartanak a magyarok ezen a napon – mondta.

Az államtitkár szerint az ünnep alkalmat teremt arra, hogy az elmúlt évtizedekben a magyarsággal történt sikereket is bemutassák. Ezekből „merítkezve” el lehet mondani, hogy bár a 20. század a magyarság szempontjából egy vesztes évszázad volt, de a 21. egy egyre inkább erősödő magyarságról fog szólni– tette hozzá.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában reményét fejezte ki, hogy a határon túli magyarság is mind jobban érzi, a 2010-es kormányváltás radikális változást hozott a nemzetpolitikában – például a kettős állampolgárság miatt.

A törvény 2010-es megszületése óta több mint 1 millió 50 ezer magyar kaphatott állampolgárságot.

Magyarország azóta erősödik, amióta felismerte a nemzeti összetartozás erejét – írta közleményében a Fidesz.

A 2010-ben megalakult Országgyűlés egyik első döntése volt, hogy a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját.

Forrás: MTI, origo.hu