Az ellenzék már megint rémhíreket terjeszt

Fotó Lokál

Jogvédő szervezetek: A kormány újabb, határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzást tenne lehetővé / DK: A kormány fenn akarja tartani a korlátlan hatalmát

A Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és az Amnesty International Magyarország közös közleményben értékelte a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által május 26-án benyújtott, „veszélyhelyzet megszüntetéséről” és a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő, átmeneti rendelkezésekről szóló törvényjavaslatait. A jogvédő szervezetek megítélése szerint a kormány vissza tud, és vissza is fog élni a járvány kapcsán megszerzett hatalmával. Indoklásuk szerint a „veszélyhelyzet megszüntetéséről” szóló törvény egyáltalán nem szüntetné meg a veszélyhelyzetet, a javaslat ugyanis, amely szerint az Országgyűlésnek fel kell hívnia a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére, magától a kormánytól érkezik, így valójában a kormány önmagához intéz kérést „mandinerből”. Emellett a katasztrófavédelmi törvény módosítása azt eredményezné, hogy ha nem elégségesek ezek a parlament által előre körülhatárolt intézkedések, akkor a kormány bármilyen más intézkedést is meghozhat. Továbbá a kormány az egészségügyi válsághelyzet szabályainak módosításával „létrehozza a különleges jogrend kistestvérét”, amelyben a kormány eredetileg legfeljebb hat hónapig, de valójában korlátlanul meghosszabbítható időszakban rendeleti úton korlátozhat. „Ha a törvényjavaslatokat ebben a formában elfogadják, az a kormány újabb határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzását teszi lehetővé, és ezúttal már a minimális alkotmányos garanciák sem érvényesülhetnek” – értékel a három szervezet.

Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója a hvg.hu-nak nyilatkozva a felhatalmazási törvény visszavonását látszatintézkedésnek nevezte, mert szerinte például az egészségügyi válsághelyzetről szóló javaslat „tered ad az önkénynek”, mivel a kormány lehetőségeinek a kiterjesztéséről szól.

Pesti Imre, a parlament Népjóléti bizottságának fideszes tagja a Népszavának elmondta: a módosítások nem arról szólnak, hogy „Orbán Viktor diagnosztizál vagy dönt majd a szakkérdésekben”. Hozzátette: a változást az indokolja, hogy a járvány következményei túlmutatnak a tisztifőorvos kompetenciáján.

A DK szerint a kormány a különleges jogrend megszűnése után is fenn akarja tartani a korlátlan hatalmát – jelentette ki Arató Gergely. A párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kabinet a hazai és nemzetközi nyomás hatására azt ígérte, hogy visszavonja a különleges jogrendről szóló törvényt, kedd éjszaka azonban benyújtottak egy olyan indítványt, ami újra bevezeti a most visszavonni javasolt „felhatalmazási törvényt”. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője az ATV Egyenes beszéd műsorában úgy reagált: „Orbán Viktor nem kiskaput csinált, hanem lebontotta a teljes hátsó falat”. Véleménye szerint ennek következtében most egyik „beosztottján” keresztül Orbán Viktor fogja eldönteni, mikor legyen rendeleti kormányzás Magyarországon.

INDEX.HU, HVG.HU, 444.HU

Varga Judit: Magyarországon biztosított a jogállam

„Gyorsan bebizonyosodott, hogy a Magyarország elleni jogállamisággal, veszélyhelyzettel kapcsolatos hazai és nemzetközi rágalomhadjárat alaptalan volt” – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában. Egyes bel- és külföldi szereplők történelmi bűne, hogy a bajban is támadták Magyarországot – fogalmazott, hozzátéve: a magyar ellenzék „elképesztő feljelentő rendszert” működtet, melyen keresztül minden hír gyorsan eljut a „brüsszeli központba”.

A Newsweek munkatársának gyorsabb böngészőre válthatna, mert két hónapos csúszással még groteszkebb képet alkotnak a balliberális médiából átvett, minden alapot nélkülöző gyanúsítgatások – kommentálta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy az amerikai hetilapban egy koronavírus-törvénnyel foglalkozó, „diktatúrázós” írás jelent meg.

A baloldali pártok a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben ismét bizonyították, hogy ha baj van, rájuk nem lehet számítani – hangoztatta a Fidesz kommunikációs igazgatója a párt Facebookoldalára szerdán feltöltött videóban. Hollik István szerint az ellenzéki pártok nem támogatták a védekezést, nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, „helyette diktatúrával riogattak, és rémhírterjesztési versenybe kezdtek”. „Hazugságaikat cáfolja”, hogy már a parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely visszaveszi a rendkívüli felhatalmazást a kormánytól.

MTI, ORIGO.HU, ATV.HU, NÉPSZAVA