Az ellenzék kivonult a parlament hétfői üléséről, és az esztergomi Suzuki-gyárhoz ment, hogy a túlóratörvényről egyeztessenek, de nem jutottak be az üzembe

"Eltévedtek" - Hétfőn délután az ő munkahelyük az Országház üléstermében lett volna. - A kép forrása: mandiner.hu

Az ellenzék kétségbeesett erőfeszítéseket tesz az egység látszatának felmutatására. A valóság azonban az, hogy az egyes ellenzéki pártoknál mások a célok, a használt eszközök, főként az ideológia. Egyetlen dologban értenek egyet, pénzt és hatalmat akarnak. (KPE)

A Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a DK képviselői nem mondták el előre jelzett napirend előtti felszólalásukat, hanem frakciótársaikkal együtt kivonultak az ülésteremből az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn, így csak a KDNP és a Fidesz frakcióvezetője beszélt napirend előtt.

 

Kocsis Máté, a Fidesz Országgyűlési Frakciójának vezetője. – A kép forrása: kocsismate.hu

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki kivonulást úgy kommentálta napirend előtti felszólalásában: ma megismerhettek minden értékes ellenzéki gondolatot, amit a világról és az ország ügyeiről gondolnak.

 Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. – A kép forrása: kormany.hu

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arról beszélt, hogy az ellenzék az ország dolgaihoz és mindennapi küzdelmeihez csak egy „becsődölt lyukas zoknis forradalmat tett hozzá, valamint pár szelfi-botot, üvegtigrisbe illő színészkedést, egy obszcén szlogent, egy halom törvénytelen akciót, ma pedig üres székeket”. Hangsúlyozta: a kormányoldal végig nézi az ellenzéki balhékat és meg is hallgatja őket, mert szeretné megadni a tiszteletet azoknak is, akik nem rájuk szavaztak, ezért azt kérte az ellenzéktől, hogy ők is adják meg a tiszteletet azoknak, akik munkát és érdemi javaslatokat várnak tőlük. A hvg.hu arról értesült: az ellenzéki politikusok a keddi parlamenti ülésre bemennek, napirend előtt is felszólalnak, vezérszónokot is adnak a törvényjavaslatok vitáihoz, azonban tudomásunk szerint a túlóratörvényről akarnak majd beszélni. A portál információi szerint a hétfőre tervezett, „Orbán Viktornak szánt meglepetést is elsütik majd, mikor a miniszterelnök bemegy az ülésterembe”. Kivonulásuk után az ellenzéki frakciók közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy délután együtt keresik fel az esztergomi Suzuki-gyárat, ahol megpróbálják rábeszélni a cég vezetőit, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvényt.

„Folytani” – „Íráskultúra” – Sajnos – Inkább a parlamenti munkát kellene végezni, rendesen, felkészülten. – A kép forrása: index.hu

Jakab Péter (Jobbik) szerint „a nemzeti ellenállást mind a parlamentben, mind az utcán folytatni fogják, egészen addig, amíg ezt az aljas rendszert le nem bontjuk”.

Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt: az ellenzék nem hagyja, hogy szétverjék a „rabszolgatörvény miatt létrejött összefogást és azt sem, hogy a kérdés lekerüljön a napirendről”. Hozzátette: a kormány és a Fidesz „propagandanapot tervezett a parlamentben, melynek az a célja, hogy elterelje a figyelmet a valóságról”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kijelentette, nem hajlandóak órákon keresztül hallgatni azt a sok hazugságot, amivel a miniszterelnök és kormánya traktálja az embereket.

Csárdi Antal (LMP) azt mondta: azért mennek a Suzuki-gyárhoz, hogy üzenetet küldjenek azoknak a cégeknek, akik a túlóratörvényben látják fejlődésük lehetőségét. Az Index tudósítása szerint a Jobbik és az LMP a sajtótájékoztató után visszatért a terembe a képviselői esküre. Az Esztergomba készülő politikusok a Kunigunda útjánál, a köztévé épületénél gyülekeztek, ahol több képviselő bement a köztévébe, Szabó Tímea Papp Dánielnek akart feltenni kérdéseket, azonban a vezérigazgató nem ment le tárgyalni vele.

Innen a képviselők zászlókkal kidekorált autókkal indultak meg délután fél négykor az esztergomi Suzuki-gyárhoz. 17 óra előtt néhány perccel a Suzuki szóvivője kiment a gyárépület épület elé, ahol elmondta az ellenzéki képviselőknek, hogy eddig sem használták ki a 250 órás túlórakeretet, ezért a 400 órás túlórakeretet sem fogják. Közölte: maximum két ellenzéki képviselőt engednek be agyárba, ők viszont öten akartak menni. Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták, hogy elsősorban a szakszervezeti jogok miatt mentek Esztergomba. Szerintük a Suzukinál fenyegetik a dolgozókat, akadályozzák a szakszervezet létrejöttét. A képviselők végül nem mehettek be a gyárba. Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök azt mondta, addig nem adják fel, amíg nem beszélnek a Suzuki vezérigazgatójával arról, hogyan és miért rúgta ki azt az embert, aki szakszervezetet akart létrehozni. Szél Bernadett független képviselő azt hangsúlyozta: a Suzuki részéről ez önbeismerés volt, hogy rájuk zárták az ajtót. Ezt követően a képviselők autókonvoja visszaindult Budapestre. A Magyar Suzuki Zrt. nem tervezi a túlórák számának növelését az esztergomi gyárban; a cég kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint a rendelésállomány alapján a már évek óta érvényben lévő 250 órás éves túlórakeretet sem használják ki. Ismertette: az idei béremelésről az egyeztetések folyamatban vannak, csakúgy, mint a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló juttatási csomag egyéb elemeiről. Nevetségesnek tartja a Munkástanácsok elnöke, ahogy az ellenzéki pártok érdekvédőként lépnek fel a gyáraknál a túlóratörvény módosítása miatt.

Palkovics Imre a Hír TV Magyarország élőben, című műsorában úgy vélte: ezekkel az akciókkal csak napirenden akarják tartani saját létüket.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján az ellenzéki frakciók kivonulását úgy kommentálta: felháborító, hogy az ellenzéki képviselők a fizetésüket felveszik, de a Parlamentbe nem járnak be és nem dolgoznak. A Jobbik is csak addig volt bent az Országgyűlésben, amíg a fizetésükről, jobbikosok bizottsági helyeiről, jegyzői tisztségéről kellett szavazni, és amíg a két új jobbikos képviselő mandátumát kellett igazolni – jegyezte meg. Adják vissza mandátumukat azok, akik szerint értelmetlen a parlamenti munka, vagy nem vesznek részt abban – szólítottak fel hétfői sajtótájékoztatójukon a Mi Hazánk Mozgalom független országgyűlési képviselői. Dúró Dóra arról beszélt: a képviselői munka elsődleges színtere az Országgyűlés, az utcán politizáláshoz elég aktivistának lenni, ehhez nem szükséges képviselői mandátum.

Az IDEA Intézet januárban végzett felmérése szerint az ellenzéki szavazók többsége úgy gondolja, hogy a túlóratörvény elfogadását követően is részt kell vennie az ellenzéknek a parlamenti munkában – írja a 24. hu. (Forrás: index.hu; origo.hu; 24. hu; hvg.hu; blikk.hu; MTI)