Az ellenzék ismét előbb lőtt és aztán célzott

fotó: Mocsári László, Minap-archív

A kormány benyújtotta a Parlamentnek a kulturális vonatkozású törvények módosító-javaslatát / A javaslat ellen tüntettek Budapesten A törvénytervezet benyújtása

Az ellenzék keményen tiltakozik egy olyan törvényjavaslat ellen, ami a ház elé sem került. A Polgári Kisgazdák álláspontja töretlen, bármilyen kormányzási időszakot éljünk is meg. A kultúra legyen szabad, de ne szabados, szolgáljon, tanítson és gyönyörködtessen. (kpe)

Jelentősen eltér az új kultúrtörvénynek az Országgyűlés honlapjára felkerült változata attól a múlt héten kiszivárgott tervezettől, amely 48 oldalon taglalta, hogyan alakítaná át a kormány a kultúrfinanszírozást. A végleges változatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be hétfőn reggel, egyúttal indítványozta: a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalja az Országgyűlés, és szerdán már tartsák is meg a zárószavazást – írja az Index, hozzátéve: a Nemzeti Kulturális Alapról például egy szó sem esik a benyújtott tervezetben, ugyanakkor szerepel benne a Magyar Művészeti Akadémia, amely a korábbi tervezet szerint kikerült volna az NKA döntéshozatali mechanizmusából. Úgy látszik, a MMA érvényesíteni tudta az akaratát, és megvédte a pozícióit az NKA-ban, illetve ezzel együtt magát az egész Alapot – értékel az Index. A hvg.hu és a 444.hu arra hívja fel a figyelmet: a sajtó által ismert korábbi verzióban nem, a hétfőn benyújtottban azonban már szerepel a Gothár Péter zaklatási ügyére való utalás.

A 444.hu cikke szerint „2010 óta ritkán tapasztalhattunk akkora fordulatot fideszes projektben, mint ami a magyar kultúra állami finanszírozását gyökeresen átalakító törvényjavaslat körül zajlott”. A lap értesülései szerint nemcsak a független vagy ellenzéki érzelmű érintettek körében okozott „valóságos sokkot”, amikor nemrég kiszivárgott, hogy micsoda reform van készülőben: kiszivárgása után a szélesen vett kormányzat mérsékeltebb figurái és kultúrpolitikusai azonnal elkezdtek lobbizni a tervezet ellen. A Fidesz „pálfordulásában” szerepe lehetett a rosszul taktikázó Kocsis Máté fideszes frakcióvezető elhibázott Facebook-posztjának is – írja a portál, megjegyezve: Kocsis maga ellen fordított többeket frakciótársai közül, mivel a poszt közlésének idején a frakció tagjai még meg sem kapták azt. A képviselők ilyen fokú lenézése a portál információi szerint már közülük is többeket zavart. Kocsis Máté indoklása a színházakon kívüli teljes kulturális szféra Fideszhez húzó művészeit is rosszul érinthette, méghozzá azzal az indoklással, hogy minden Gothár és a Katona miatt van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint átlátható működési modellt, „kristálytiszta, kiszámítható” helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt az Országgyűlés előtt lévő kulturális törvényjavaslat a színházak fenntartásában. A tárca közleménye szerint az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek arról, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes (állami és önkormányzati) fenntartásban kívánják-e működtetni. A kommünikében az Emmi határozott álláspontjának nevezte, hogy „a Gothár-féle szexuális zaklatási ügy nem maradhat következmények nélkül”, egyben hazugságnak minősítette, hogy meg kell szűnniük fővárosi színházaknak.

Nem szűnik meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), nem a kultúráért felelős miniszter nevezi ki a jövőben a színházigazgatókat és nem veszik el a forrásokat a független művészektől – jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának hétfői ülésén, ahol a kivételes eljárásban tárgyalt kulturális törvénycsomagot vették napirendre. Fekete Péter az NKA-t a kulturális élet egyik legerősebb sarokkövének nevezte, amelynek célja a független előadóművészek támogatása. Mint mondta, bezárása még gondolatként sem merült fel, azt pedig a Magyar Művészeti Akadémia vezetője kérte, hogy a forrásait inkább a függetlenek támogatására fordítsák, és ne az állami, önkormányzati intézményekre. A bizottság ülésén Arató Gergely (DK) többekkel együtt a kivételes eljárás alkalmazásának szükségességét vitatta, emellett károsnak ítélte az előterjesztést, így annak visszavonását kérte.

A kultúra szabadsága elleni támadásként értékeli az LMP a kormány hétfőn benyújtott kulturális törvénycsomagját, amellyel kapcsolatban az LMP-frakció az ombudsmanhoz fordul – jelentette be Csárdi Antal és Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselői hétfői sajtótájékoztatójukon. Ungár Péter szerint semmi sem indokolja, hogy a javaslatot kivételes eljárásban, három nap alatt elfogadják. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közösségi oldalán Karácsony Gergelynek azt tanácsolta: „ha valóban el akarod érni, hogy a kormány ne vegye el tőled a színházigazgatók kinevezésének jogát és ne helyezze kézi irányítás alá a színházak finanszírozását, akkor egy dolgot tehetsz azonnal: megüzened a miniszterelnöknek, ha nem vonja ezt vissza, nem lesz stadion.” Hiller István, a parlament MSZP-s alelnöke az atv.hu-nak azt nyilatkozta: hogy a kormány javaslatának legújabb változatában nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap, de „arra kell felkészülni, hogy az elkövetkező félévben, a február közepén megkezdődő új tavaszi ülésszakon elő fog még kerülni az NKA ügye”.

Az új színháztörvénnyel demokratikus módon kezelné a kormány a színházak évtizedes problémáit, például a finanszírozás kérdését – közölte Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója az M1 hétfő reggeli adásában. Méltatta a törvénytervezet tartalmát, hiszen az lehetőséget ad az „újratervezésre”, és az igazságtalanságok megszüntetésére. Schilling Árpád, a Krétakör alapítója, Jászai Mari-díjas rendező a 444.hu-n közzétett publicisztikájában, „a szakmai kisebbségnek” címezve szavait úgy foglal állást: a kultúra egésze a tét, és hogy a többségnek a közös célja jelenleg csak az lehet, hogy megszűnjön a hatalmaskodás, az arrogancia és a sértett bosszúvágy. Hozzátette: célként kell mindannyiuk szeme előtt lebegnie a szakmaiságnak és a szolidaritásnak.

 

Tüntetés a törvénytervezet ellen

A kormány kulturális törvényjavaslata ellen tüntettek hétfőn, Budapesten. A Katona József Színház által szervezett megmozduláson a résztvevők megtöltötték a Madách teret, a tömeg miatt korlátozni kellett a Károly körút forgalmát is. Az Index szerint több ezren vettek részt a megmozduláson. A demonstráción Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: a színpad, ahogy a kultúra is, nem a politikusoké, hanem a művészeké és a közönségé. „Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük. Ez a mi jogos önvédelmünk” – fogalmazott a politikus, aki szerint hiába szavazza meg a javaslatot a parlament, az nem törvény lesz, hanem diktátum. Karácsony Gergely szerint a törvényjavaslat egy kísérlet megbosszulni, hogy a kormánypártok elvesztették Budapestet. A főváros meg fogja védeni a színházait, művészeit és a szabadságát – emelte ki a főpolgármester. Pintér Béla rendező beszédében azt a kérdést tette fel: „a kormánypropagandában még elviselitek a hazugságot, de a színházban már ti sem? Ha egy színház nem kormánykritikus vagy ellenzéki, akkor kurva unalmas. Mégsem döntöttetek úgy, hogy elpusztítotok minden szabad társulatot, mint ahogy tettétek annak idején a Krétakörrel? Mégsem mészároltok le minket? Mégse nézitek helyettünk Balázs Péter szolnoki rendezéseit, vagy a Wales-Magyarország EB selejtezőt?” – fogalmazott a rendező.

INDEX.HU, 24.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, 444.HU, NEPSZAVA.HU, ATV.HU, MAGYARHANG.ORG, MTI