Az ellenzék és a szakszervezetek egysége a szónoki pódiumon túl már nem létezik

Fotó: erkolcstan.hu
A szakszervezetek nem mentek el az LMP által kezdeményezett egyeztetésre / Kovács Zoltán: A kormánynak nincs szándékában módosítani a túlóratörvényt

Nem mentek el a szakszervezetek az LMP-s Csárdi Antal által a túlóratörvényről kezdeményezett egyeztetésre, a Képviselői Irodaházba szervezett találkozón a pártok közül is csak a Jobbik jelent meg – tudósít a Hír TV. Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azzal indokolta a távolmaradásukat, hogy az ellenzéknek és a munkavállalóknak nem egy az érdekük a kérdésben. Kifejtette: az ellenzéki pártok politikai üzeneteket fogalmaznak meg, a szakszervezet azonban gazdasági követeléseket akar megfogalmazni.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár kedd este az Echo TV-ben aláhúzta: a kormánynak nincs szándéka a túlóratörvény módosítására, emiatt ebben az ügyben nem tárgyalnak a szakszervezetekkel. Szerdai sajtótájékoztatóján az atv.hu kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: a szakszervezetek követeléseit politikai követelésnek kell tekinteni, és nem egy szakszervezeti követelésnek, mert ha egy szakszervezeti követelés lett volna, akkor párttüntetéseken nem vettek volna részt. „A kormánynak másként kell állnia a szakszervezetekhez, ha munkavállalói érdekeket jelenítenek meg, és máshogy, ha pártpolitikai követeléseknek válnak részeivé, ami sajnálatos” – fejtette ki.

Eközben Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós szakszóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: pártja bojkottot hirdet azokkal a cégekkel szemben, amelyek „kiszolgálják a NER-t”, és egy honlapot indítottak, amelyen a munkavállalók bejelenthetik azokat a cégeket, amelyek alkalmazzák a „rabszolgatörvényt”. Jelezte: arra szólítják fel a vállalkozásokat, hogy ne alkalmazzák a „káros intézkedéseket”.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete tegnap azt közölte: négy – meg nem nevezett – céggel tárgyalnak arról, hogy ne alkalmazzák a „rabszolgatörvényt”. A Magyar Idők arról cikkez: a Tesco után a Spar üzletlánc is beleáll abba a szakszervezeti megállapodásba, amely arról szól, hogy immár a kereskedelem két legnagyobb szereplője nem kívánja alkalmazni áruházaiban a 400 órás túlórakeretet. A lap továbbá úgy értesült: egyelőre kifulladt a „baloldal szakszervezeteinek” az országos sztrájk megszervezésére tett erőfeszítése, sőt, már házon belül sem értenek egyet annak létjogosultságában.

Az Index szerint Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben kifejezte az érdekképviselet aggodalmát a túlóratörvénnyel kapcsolatban. Kiemelte: „ezt a törvényt a szociális partnerekkel, a szociális párbeszéd intézményeiben történő konzultáció nélkül fogadták el. (…) Magyar tagszervezeteink nyitottak a tárgyalásokra, készek az érdemi párbeszédre.” A Magyar Idők arról is ír, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség „nyíltan bevándorláspárti” szervezet.

HIRTV.HU, ATV.HU, HVG.HU, INDEX.HU, 24.HU, 444.HU, MAGYAR IDŐK