Az élelmiszer pazarlásról

Élelmiszer-pult. (A kép illusztráció). A kép forrása: eletforma.hu
Élelmiszer-pult. (A kép illusztráció). A kép forrása: eletforma.hu

Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki fejenként az emberek Magyarországon; az uniós átlag ennél jóval magasabb – mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója a köztévén.

A műsorban arról beszéltek, hogy hamarosan megváltoznak az Európai Unióban az élelmiszerhigiéniai szabályok, aminek egyik oka, hogy vissza akarják szorítani a pazarlást – mondta el Keleti Marcell, aki arról is beszélt, hogy nemcsak Magyarországon és az Európai Unióban, de az egész világon az egyik legnagyobb problémát az élelmiszerpazarlás jelenti.
Bár Magyarország ebből a szempontból nem áll olyan rosszul, de azt sem lehet mondani, hogy nincs mit tenni az ügy érdekében – ismertette a szakértő, hozzátéve, a tudatosabb fogyasztással lehetne kezelni a helyzetet.

Napi Gazdaság – Szabó Dániel

A Polgári Kisgazdák álláspontja szerint a pazarlás – különösen az élelmiszer pazarlása – nem kizárólag gazdasági kérdés. A teremtett világot / természetet illetve az emberi munkát sem becsüli kellő képpen, aki rendszeresen a kukába dobja az élelmiszert. Kis odafigyeléssel a vásárlás során, esetleg házi tartósítással jelentősen csökkenteni lehet a kidobásra szánt élelmiszer mennyiségét.