Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

fotó: kpe

Rengeteg problémához vezet, hogy nem gyűjtjük szelektíven az elektronikai eszközöket, mert veszélyes hulladékról van szó.

Az elektronikai eszközökben található műanyag felét egyáltalán nem hasznosítják újra az Európai Unióban. Mégpedig azért, mert még csak nem is gyűjtik őket szelektíven – számolt be egy új kutatás eredményeiről az Euractiv.
A számítások szerint 2020-ban 11 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett az EU-ban és ez a szám a jelenlegi tendenciák alapján egyre csak nőni fog. A hulladék negyedét olyan műanyag teszi ki, amelyet brómozott égésgátlókkal és különböző segédanyagokkal kezeltek. A brómozott égésgátlókra egyébként azért van szükség, hogy megakadályozzák az elektronikai eszközök kigyulladását.
A nem megfelelő gyűjtéssel több gond is van: egyrészt a különböző elektronikai eszközök mérgezőek, mert olyan vegyi anyagok szivároghatnak ezekből, amelyek nem csak a környezetre, de az emberek egészségére is veszélyesek. A másik, hogy még ha össze is gyűjtik, az ilyen műanyagot nem éri meg újrahasznosítani: a kőolajból származó műanyag egyszerűen olcsóbb és a hulladék nehézfémekkel is szennyezett lehet, ami nehézkessé teszi a további feldolgozást.
A kutatás arra is kitért, hogy mivel nem megfelelően gyűjtik a veszélyes hulladékot, így a háztartási hulladékok között a hulladéklerakókba, vagy nem biztonságos, és nem a célra létrehozott újrahasznosító létesítményekbe kerülnek. De nagy arányban el is hagyja az Európai Unió határait a szemét, ahol pedig elégetik, anélkül, hogy figyelnék, milyen mérgező anyagok kerülnek így a levegőbe.

hvg.hu