Az egyre erősebb migrációs nyomás miatt összehívták a Fidesz bevándorlásellenes kabinetét

A magyar műszaki határvédelem. - A kép forrása: lokal.hu

Az egyre erősödő migrációs nyomás miatt Németh Szilárd összehívta a Fidesz-frakció bevándorlásellenes kabinetét. A testületet vezető kormánypárti politikus vasárnapi sajtótájékoztatóján nagyon komolynak, veszélyesnek és mindenki számára figyelmeztetőnek nevezte az ország déli határán és a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs helyzetet. Azt mondta: csaknem százezer migráns gyülekezik a Nyugat-Balkánon, bár „egyelőre még rendezett a helyzet”, a szituáció „a 2015-ös nagy válsághoz kezd hasonlítani”. Európa és Magyarország biztonságának a Nyugat-Balkán a kulcsa – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, megemlítve: ezért is támogatja a kormány a térség államainak uniós és NATO-csatlakozását. Hozzátette: az utóbbi hetek eseményei azt mutatják, hogy a migránsok már a föld alatt, alagutakon át is próbálnak bejutni az országba. Köszönetet mondott a határt őrző katonáknak, rendőröknek, hogy „az ország függetlenségét, a magyar emberek biztonságát és szabadságát ilyen hatékonyan őrzik”.

Erősödik a migrációs nyomás Magyarország déli határszakaszán, 2019. január és november között több mint 11 400-an kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar határt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 5400-an – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Vasárnapi újság műsorában. A balkáni útvonalon több mint 106 ezer regisztrált migráns tartózkodik, és az illegálisan érkezettek számát csak becsülni lehet – tette hozzá, megjegyezve: ez a tömeg megjelenik az Európai Unió határain, a „beözönlést” nem sikerült megállítani. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nagy reményeket fűz a migrációs politika megváltozásához, amit az új Európai Bizottság elnöke jelzett.

13 köbméter földet mozgathattak meg a magyar-szerb határon azok, akik kiásták a határkerítés alatt átvivő két alagutat – erről az RTL Klub híradójában vasárnap Szabó Zoltán DK-s politikus beszélt, aki szerint az alagutakat még nyáron fedezték fel, de csak most közölte a rendőrség. A matematikus Szabó úgy számolt, ha éjjel-nappal dolgoztak, akkor is egy hónap kellett ahhoz, hogy a 20 tonnányi földet kiássák. A szűk, levegőtlen alagútba hason kúszva egyszerre egy ember fér be, Szabó úgy saccolta, 10 kilónként mozgathatták a földet. „Ezt lehetetlen egy nyílt terepen úgy megcsinálni, hogy a pár méterre járőröző