Az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött

epa05941993 Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends a press conference with Russian President Vladimir Putin after their meeting at the Bocharov Ruchei residence in the Black sea resort of Sochi, Russia, 03 May 2017. The Turkish President is on a working visit in Russia. EPA/YURI KOCHETKOV

Az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött – jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában, miután Recep Tayyip Erdogan török államfővel egyeztetett. Pence szerint Törökország beleegyezett egy ötnapos tűzszünetbe, hogy lehetővé tegye a szíriai kurd csapatok visszavonását a szíriai-török határról. Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést. Azt írta, „nagyszerű hírek érkeztek Törökországból”. „Köszönöm, Erdogan! Életek millióit sikerült megmenteni!” – fűzte hozzá az amerikai elnök. Erdogan a nap folyamán a Pence vezette amerikai küldöttséggel tárgyalt. Trump abban a reményben küldte Ankarába az amerikai alelnököt, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában. Egy névtelenséget kérő török tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: „Törökországnak pontosan azt sikerült elérnie, amit akart a találkozón.” „A tűzszünet végrehajtásával az Egyesült Államok nem fog további szankciókat hozni Törökország ellen” – mondta. „Donald Trump elnök úgy döntött, visszavonja a gazdasági büntetőintézkedéseket”, amint a hadműveletnek vége – tette hozzá Pence.

Az orosz elnök szíriai különmegbízottja és a török elnöki szóvivő csütörtökön megállapodott arról, hogy Ankara és Moszkva továbbra is együttműködik Szíria területi épségének ügyében – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a török elnöki szóvivő hivatalának közleményére hivatkozva. A beszámoló szerint Alekszandr Lavrentyjev és Ibrahim Kalin ankarai találkozóján abban egyezett meg, hogy meg kell előzni minden olyan fenyegetést, amelyet a terrorszervezetek jelentenek Szíria területi épségére.

Tekintettel a Szíria északkeleti részén zajló török katonai offenzívára, a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felfüggesztette az Iszlám Állam (IÁ) terrorista milíciája ellen folytatott harcot – jelentette be Mazlúm Abdi, az SDF parancsnoka.

Törökországnak fel kell hagynia mindenfajta katonai tevékenységgel Szíriában, amely további szenvedést okoz a civil lakosságnak és jelentősen veszélyezteti az Iszlám Állam legyőzése érdekében eddig elért eredményeket, a terrorszervezet ugyanis továbbra is veszélyt jelent Európa biztonságára – áll az Európai Tanács péntek hajnalban elfogadott zárónyilatkozatában.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kormánypártok kétnapos kihelyezett frakcióülésén téma volt a szíriai helyzet is. Úgy fogalmazott, hogy távolinak tűnik a probléma, de mégsem az. Az a kérdés, hogy Törökország négymillió migráns előtt melyik irányba nyitja meg a kapukat. A magyar érdek, hogy ez Szíria felé történjen és ne Európa felé, ne jelenjen meg ez az embertömeg a szerb-magyar határon – mutatott rá a kormánypárti politikus. Hangsúlyozta, hogy Magyarország szurkol ebben a kérdésben, nem befolyásolója a folyamatnak.

A magyar kormánynak akár érdeke lehet egy újabb menekülthullám elindítása, mert akkor ő lehet újra a

„kerítésépítő, Magyarországot megvédő kormány” – ezt pendítette meg a DK országgyűlési képviselője az ATV Start csütörtök reggeli adásában a szíriai eseményekkel kapcsolatban. Arató Gergely szerint a magyar kormány korábban is megakadályozta azokat a lépéseket, amelyet stabilizálhatták volna az érzékeny térségeket, a Közel-Keletet vagy Észak-Afrikát.

MTI, ATV.HU