Az Egyesült Államok és több európai ország felszólította Minszket, vessen véget a válságnak

Fotó EPA

Közös közleményben szólította fel csütörtökön Fehéroroszországot az Egyesült Államok és több európai ország, hogy vessen véget a fehérorosz-lengyel határnál kialakult migránsválságnak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően közzétett felhívásban az aláíró országok – az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Észtország, Franciaország, Írország, Norvégia és Albánia – egyúttal azt vetik a fehérorosz vezetés szemére, hogy a menedékkérőket saját politikai céljaira használja fel, nem törődve a határon feltorlódott emberek életével és egészségével.

A „keleti szomszéd irányából érkező agresszióról” írt csütörtökön a Függetlenség Napja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben Mateusz Morawiecki. Úgy látja: a mai helyzet nem olyan drámai, mint 103 évvel ezelőtt, amikor a lengyelek az életüket is kockára téve az ország függetlenségéért küzdöttek. Jelenleg a keleti országhatáron „új típusú háború” zajlik, ebben a civileket és a médiatartalmakat használják „harci eszközként” – írta a lengyel kormányfő, aki szerint mindemellett változatlanul érvényes, hogy a biztonság mértéke a Lengyelország, ennek határai és szuverenitása védelmére tanúsított készségtől függ. Összehasonlította az 1918-as és a mai eseményeket Andrzej Duda elnök is, aki az ünnep alkalmából tábornoki kinevezéseket átadva kijelentette: a megemlékezések idén nehezebb helyzetben zajlanak, mint eddig, Lengyelország határain ugyanis először szembesülnek „az olyan különös jelenséggel, mint amilyen a hibrid támadás”.

Oroszországnak semmi köze a fehérorosz-lengyel határon kialakult helyzethez, de igyekszik elősegíteni a megoldását – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy Moszkva milyen konkrét lépéseket tesz a rendezés érdekében. Elmondta ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folyamatos kapcsolatban áll fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával. Elismerte, hogy a fehérorosz-lengyel határhelyzet volt a fő témája Putyin és Angela Merkel szerdai telefonbeszélgetésének. Cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a két vezető között a néhány órával később újabb kapcsolatfelvétel történt volna, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Putyin és Merkel újabb eszmecserét folytat majd az ügyben.

Minszk válaszolni fog az Európai Unió bármilyen új büntetőintézkedésére vele szemben, akár az

Oroszországból az EU-ba tartó fehéroroszországi földgáztranzitot is leállíthatja – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. „Mi fűtjük Európát, de azzal fenyeget bennünket, hogy lezárja a határát velünk. És mi van, ha mi pedig a gázszállítást állítjuk le? Ezért azt ajánlom a lengyel és a litván vezetőknek, valamint a többi meggondolatlan embernek, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél” – fogalmazott a Fehéroroszországon keresztül haladó Jamal-Európa gázvezetékre utalva.

Ukrajna további 8500 katonát, határőrt és rendőrt, valamint 15 helikoptert küld Fehéroroszországgal közös határára, hogy megakadályozza a migránsok esetleges határáttörési próbálkozását – jelentette be Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter. Az EU megvizsgálja azokat a jogi eszközöket, amelyek révén feketelistára lehet helyezni a migránsokat Fehéroroszországba szállító légitársaságokat – jelentette ki Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője. „Az EU számára nyilvánvaló, hogy a szankciók jelentik a helyes választ a fehérorosz rezsim lépéseire és gyakorlati intézkedéseinket összehangoljuk az Egyesült Államokkal” – tette hozzá. A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy a lengyel vezetés felkéréséére az Európai Rendőrségi Hivatal embercsempészeti szakértői fogják segíteni a válság kezelését a lengyel-fehérorosz határon. Az Oroszországból érkező gáztranzit leállításával kapcsolatos fehérorosz fenyegetésekről szólva Spinant elmondta: „A minszki rezsim először az embereket, most pedig a gázt használja fel nyomásgyakorlásra, az EU azonban nem hagyja magát megfélemlíteni”.

Forrás: MTI