Az Egyesült Államok 250 milliárd forint értékben vásárolt uránt az oroszoktól

Fotó infostart.hu

Továbbra is kereskedik Oroszországgal az Amerikai Egyesült Államok, 2023 első félévében 416 tonna dúsított uránt vásárolt, ami 2,2-szerese a tavalyi mennyiségnek. Utoljára 2005-ben szerzett be hasonló mennyiségű uránt az USA Oroszországtól, ekkor 418 tonnát vásárolt – közölte az amerikai statisztikai hivatal kimutatásaira hivatkozva a Magyar Nemzet.

A mostani adásvétel ellenértéke hozzávetőlegesen 700 millió dollár, ami 2002 óta a legmagasabb érték. Ez a jelenlegi árfolyamon átszámolva nagyjából 250 milliárd forint. A mostani ügyletekkel Oroszország részesedése az amerikai importból 32 százalékra nőtt.

Moszkva csak 235-ös tömegszámú dúsított uránt szállít az USA-nak. Ez az egyetlen hasítható izotóp, amely az atomreaktorok üzemanyagaként szolgál.

A világhálón fellelhető adatok szerint az Egyesült Államok energiatermelésének 2021-ben a 19 százalékát adta az olcsó nukleáris energia. Figyelembe véve az USA méretét, ez nem kis energiamennyiség, közelíti a 800 milliárd kilowattórát, ami körülbelül ötven paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.

Oroszországgal persze nemcsak az Egyesült Államok üzletel, hanem a szankciót szankcióra halmozó Európai Unió egyes tagországai is. A közelmúltban a La Tribune című francia gazdasági napilap cikke nyomán a Világgazdaság számolt be arról, hogy tíz év után tavaly – vagyis már a háború kitörése után – először érkezett Franciaországba Oroszországból Remix üzemanyag, ami gyakorlatilag újrahasznosított uránt takar. Vagyis a kiégett francia fűtőanyagok oroszországi feldolgozás után ismételt üzembe helyezéséről van szó. Az újrahasznosított uránt a francia állami közműszolgáltató, az EDF használja fel a cruas-i erőművének reaktoraiban – olvasható a Magyar Nemzet hasábjain.

Forrás: Magyar Nemzet, hirado.hu