Az egri Polgári Kisgazdák az – Isten; Haza; Család jegyében – 2018-ban

Együtt a nagyvilágban élő magyarokért, nemzeti fönnmaradásunkért: Szíki Károly színművész, a Kisgazda Polgári Egyesület Egri Szervezetének az elnöke Áder János köztársasági elnök társaságában. - A kép forrása: kpe.hu

Szíki Károly színművész, a Polgári Kisgazda Egyesület Egri Szervezetének az elnöke írja Egerből: ismét elmúlt egy esztendő. Egy év zárásakor és az új nyitánya előtt számvetést készítünk.

Töretlen küzdelem a nagyvilágban élő magyarok megmaradásáért, szellemi életük gyarapításáért. – Szíki Károly színművész, az Egri Polgári Kisgazdák elnöke. – A kép forrása: tveger.hu

Egy év zárásakor és az új nyitánya előtt számvetést készítünk. Mindenki így tesz, ha bevallja, ha nem. Néha korábban, talán naponta is eljátszadozunk e lehetőséggel, de az igazi a végén történik meg. Mint egy nagy szerelem záróvizsgája után: mi marad meg a hullámok lecsendesülése után, s mi száll el ködként a semmibe. – Az egri KISGAZDA összegzésben benne van mindenki, akikkel nemzeti oldalon az elmúlt évben levelet váltottunk, akikkel személyes kapcsolatot tartottunk, de azok is, akikkel egyéb okok vagy következmények miatt lélekben voltunk  csak együtt. igyekeztünk ott lenni minden kisgazda fórumon. Elröppent ez az év. Egyre gyorsabban zakatol el 365 nap. Sok mindenről elmélkedtünk az évközi forralt borok és pezsgők között.

Általánosságban

Bár a 2018-as évben kevesebbet kértünk Egerben az Úrtól a  közterhekből és közszereplésekből, mégis minden eddiginél többre futotta erőnkből. Többet mentünk, utaztunk Tengeren túlon, a diaszpórában és az anyaországban.  Eközben az eddigiekhez mérten több örömben és még több bánatban telt el 2018.

Közéleti tevékenység

Részt vettünk Semjén Zsolt fórumán Füzesabonyban. – Kányádi Sándor búcsúztatásán Nagygalambfalván, ahol Áder Jánossal, Tőkés Lászlóval, Böjte Csabával találkoztunk. Harc községben (Tolna megye, a Sió-csatorna mellett) Kossuth szobrot avattunk. Hatvanban Kányádi esttel nyitottuk meg az Országos Könyvtári Napokat. A kiváló borászra, Gál Tiborra, emlékhelyénél, Gárdonyi Gézára könyvtárban emlékeztünk. A Wass Albert Országos Vers-és Prózamondó Versenyt Szíki Károly az egri kisgazdák elnöke zsűrizte Törökszentmiklóson. Farkas Árpád Kossuth díjas költőt látogattuk meg Sepsiszentgyörgyön, ahol riport készült vele. Gál Zoltán költőt Székelymagyarósra való visszatérésében látogattuk meg. A Floridában élő ’56-os kisgazda barátokkal, Bánkuty Gézával és Kisvarsányi Gézával otthonukban találkoztunk. A Parciumban, Kőröstárkányban élő kisgazda baráttal, Gábor Ferenccel riportot készítettünk. Recenziót írtunk Lezsák Sándor: A rozsdás kések ellenében és a Moldva, valamint Misi, a puska és a lódenkabát című könyvéről. Megújítottuk a kommün áldozatának, Ó. Nagy Benjáminnak sírját Tiszaföldváron. Széki Sándor operaénekes halálának 25. évfordulóján emlékeztünk a családi gazdálkodóra, aki Szentendrén élt. Egy székelyföldi küldöttséget kalauzoltunk az egri borvidéken, szüret idején. Vas Imre, Makfalva  polgármestere vezette a székelyeket. Cserey Erzsi New Yorkban elhunyt színművész, kisgazda szimpatizáns  emlékművénél koszorúztunk Kisvárdán. Szíki Károly Leleszi Tibor Kisvárda polgármesterével megbeszélést folytatott. Aktívan részt vettünk Egerben Koltai Róbert Sose halok meg könyvének bemutatóján. 6 órán át tartotó ’A magyar költészet napja  rendezvényen léptünk fel Egerben, a Rock Cafféban. Elhunyt Ágoston Gerthy kisgazda írónk New Yorkban. Az ő eltűnésével kapcsolatban felkerestük a Külügyminisztériumot, de még választ nem kaptunk. Egri kisgazdák ott voltak a szilvásváradi díszünnepségen, ahol átadták a Lovasközpontot. Részt vettünk: Lakiteleken László Gyula szoboravatáson, székely disznótoron, Makfalvi Székely Majálison, Kárpát-medencei találkozón Gyöngyöshalászon. Köz-meghallgatáson szólaltunk meg, mert: Nem szakszerű kezekben van az egri forradalmárok megbecsülése. Felszólatunk az egri televízió kisgazdák elleni bojkottja miatt. A köz-meghallgatáson 20 pontban benyújtottuk 40 kérdésünket, melyeket a gazdálkodók érdekében fogalmaztunk meg. Az egri  Wass Albert emlékhely eltüntetése ellen szólaltunk meg több ízben.

Egyházi és részvételi szolgálat

A Tiszaföldvári Református Egyház lelkészével való beszélgetésében Szíki Károly a város templomának további felújításáról egyeztetett. Az egri kisgazdák Segesváron világháborús áldozatok előtt tisztelegtek. Végső búcsút vettünk Abasáron Birnbaum István kisgazda barátunktól, aki Los Angelesben élt. Az ő hagyatékát Szíki Károly segítségével szállították haza Los Angelesből. Gyertyát gyújtottunk ’56-os kisgazda barátainkért: Bánkuty Géza (Florida), Birnbaum Béla (Los Angeles),  Nagybozsoki Gábor (Florida), valamint: Borbás Károly szabadságharcos (Torontó) és Aikler Béla vállalkozóbarátunk (Torontó) emlékére. Részt vettünk Kerényi Imre színházrendező, Kallós Zoltán néprajztudós, Paudits Béla színművész temetésén, valamint Áder János társaságában Nagygalambfalván Kányádi Sándor  költő temetésén. A Fairfielden alkotó Mákos Károlyt Connecticutban búcsúztattuk. Végső búcsút vettünk Kallós Zoltán népzenekutató barátunktól.

Művészeti-közéleti tevékenység

Kányádi estet tartottunk. Károly napra kultúr-partit szerveztünk kisgazdák részére. Közösségépítők a tengeren túl címmel sorozatot írtunk San Franciscóban Maurus atyáról, Jackovics Tamás kultúr-mentorról, Dr. Tóth Gergő magyarságkutatóról. Katona Jenő Baráti Társaságot alakítottunk lelkész-kisgazda barátunk emlékére San Franciscóban. Megkoszorúztuk az emléktábláját a San Francisco-i lelkészi hivatalban, ugyanitt részt vettünk a Gloria Victis emlékműnél tartott emlékműsorban. Tevékenyen ott voltunk a Kétpói Betyárfesztiválon, Túrkevén és Mezőtúron tartott gazda rendezvényeken. Színházlátogatásokat szerveztünk, színházkritikákat írtunk. Szíki Károlynak, mintegy félszáz írása jelent meg hazai és nemzetközi folyóiratokban. Márciusban Floridában kampányolt Szíki Károly,  a politikai folytatás mellett. Ősszel Amerika 4 államának 6 városában léptünk fel a Kisgazda Teátrummal  az ’56-os forradalom 62. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. Ezen a körúton találkoztunk és Szíki Károly megbeszéléseket folytatott többek között:

Áder János Köztársasági elnökkel,

Mátrai Mártával, az Országgyűlés háznagyával

Szabó László nagykövettel,

Széles Tamás főkonzullal,

Szakács Imre konzullal, Magyar Közösségi diplomatával,

Dreisziger Zsuzsannával, a Hungaryan Innovation Center igazgatónőjével, Gyombolai Péter Diaszpóra összekötő konzullal, Kucsera Tamással, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával, Doncsev Andrással, az EMMI korábbi államtitkárával és feleségével, Gergely Éva előadóművésszel, Hóka Ernő szabadságharcossal, az egykoron csak Magyarországon működő Magyar Szabadságpárt elnökével, (a Magyar Szabadságpárt mai székhelye New Yorkban van). Voison Éva tiszteletbeli konzullal, Könnyü Ernővel, Kalifornia állami majd Federális képviselőjével, Kollarik Tamással, a Nemzeti Média Tanács  tagjával, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátorával és számos friss állami kitüntetettel, valamint közéleti személyiséggel, akik az emigrációs magyarság körében elévülhetetlen érdemeket szereztek. Közülük többel közös színpadon léptünk fel New Yorkban, Sarasotában, Fairfielden, San Franciscóban.

Elismerések, sikerek

Kitüntették Szíki Károlyt: a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója alkalmából Mezőtúron június 23-án, az Országos Nemzetőr Értekezleten. Újabb Kórházvédő film készült Egerben, melyben főszerepet játszanak a heves megyei kisgazdák Szíki Károly vezetésével. Szíki Károly kisgazda elnök hosszú évek pereskedése után győzedelmeskedett a bíróságon a leningrádi tanonc, Bokor Imre felett, aki a kisgazda vezetést is támadta. – Az egri Polgári Kisgazdák 2019-re a Mindenható Jó Atya által megáldott, szeretetben gazdag, boldog Új Esztendőt kívánnak. (Forrás: Szíki Károly – Az Egri Kisgazdák hangja).