Az Egri Kisgazdák Kisvárdán, a Cserey Erzsi emlékműnél koszorúztak

A magyar kultúra nagykövetének, a New York-i színművészeti élet misszionáriusának, az off Broadway egykori sztárjának tiszteletére rendeztek 2 helyszínen emlékdélutánt Kisvárdán.

Először az Oktatási- és Kulturális Centrumban megkoszorúzták Cserey Erzsi domborművét, melyet 2016-ban avattak fel. A koszorút Leleszi Tibor polgármester helyezte el. Szíki Károly színművész, igazgató és író, az egri Kisgazdák elnöke Cserey közvetlen kollégája, virágcsokrot helyezett el, majd emlékmécsest gyújtott.

Cserey Erzsi az egri csoportnál lett kisgazda tag, melyet haláláig hűséggel szolgált.

A rendezvény második része a Parish Bull Konferenciaközpont tükörtermében folytatódott, ahol Kisvárda polgármestere prezentációs előadást tartott városáról.

Leleszi Tibor egy dinamikusan fejlődő várost mutatott be, megemlékezve többek között az elvándorolt és elhurcolt zsidókról, hangsúlyozván, hogy Kisvárda nagy számú zsidósággal rendelkezett. Kiemelte a zsinagóga felújítását, az ott folyó kulturális rendezvényeket, és vállalt feladatának tatja, hogy rendbe szedjék a lelakott zsidó házakat is. Büszkén említette a Sportcentrumot, benne a stadiont, amely miatt annyi támadás érte a terület képviselőjét, Seszták Miklóst, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési miniszterét.

Nagy Józsefné alpolgármester a civil kurázsiról szólt, a pezsgő sokszínű közösségi munkáról, de kitért az egyházi iskolák közösségformáló erejére is, mely mérhető eredményeket produkál. Felemlítette a Kisvárdáról elszármazó hírességeket, kik közül többen ma is szervesen kapcsolódnak be a város kulturális életébe.

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója a város színes színházi múltjáról és mozgalmas jelenéről, a fesztiválokról szólt. Érdekfeszítő beszámolóját képekkel is illusztrálta, valamint átnyújtotta a színes kiadványokat, s e nyárnak gazdag programkínálatát.

A rendezvény harmadik része a bálteremben folytatódott, ahol 16 gordonkás fogadta zenével a bevonulókat. A vacsora előtti műsort Leleszi Tibor polgármester pohárköszöntője nyitotta meg, majd megkezdődött a többszörösen kitüntetett Cserey Erzsiről szóló megemlékezés. Ebben Szíki Károly bemutatta a New York-i Magyar Színházat, amelyben 30 éve kezdett játszani, rendezni, s beszélt az alapítóról, Varga László volt országgyűlési képviselőről, aki őt 30 évvel ezelőtt művészeti vezetőnek nevezte ki, s ez a megtisztelő cím mind a mai napig érvényben van, noha az utóbbi 10 évben nem kapott meghívást a teátrumba. Szíki elmondta, hogy az első 20 évben 15 darabot rendezett és ugyanennyiben játszott is abban a teátrumban, mely egykor szép produktumokkal állt a közönsége elé.

Ezt követően az állami kitüntetést még Varga László képviselősége idején elnyert  színművész felvázolta a Cserey Erzsivel való kimagasló kollegális kapcsolatát. Elmondta:

Cserey Erzsi Amerikában kezdetben a show-bizniszben alkotott maradandót(Frank Sinatra társaságában), majd az off Broadway sztárja lett. Abba a művészeti iskolába járt, ahová Al Pacino, Dustin Hoffmann, Marlon Brando, Marilyn Monroe. Cserey 1989-óta, a sok kérdést felvető haláláig, a New York-i Magyar Színház igazgatónője volt. Ez a színház a teljes életét kitöltötte.

Cserey Erzsi missziós tevékenységének köszönhetően a Varga László által alapított színház az ő erejéből működött még jó ideig. Művészeti igazgatója, rendezője és volt (Szíki,szerk.), aki az anyaországi vendégszerepléseknek és szereplőknek egyik aktiválója lett. Ennek köszönhetően a művésznő többször lépett fel Magyarországon. Kisvárdán a  Cserey által játszott Ágoston Gerty: Gyermekem, gyilkosom című dráma színrevitelét segítette, majd Egerben, az ő újrarendezésében mutatták be. Évadonként 5-6 bemutatót tartottak. Kiváló díszlettervezők és művészek látogatták, támogatták a Cserey színházat, melynek működési költségét a kultúra nagykövete, Cserey teremtette elő, mert akkor még nem volt divat, hogy amerikai-kanadai intézményeket támogasson az anyaországi politika.

A színpadi sikerek nyomán hamarosan a filmezés is megtalálta Csereyt. Hollywood életének egy másik nagy állomása lett, összesen 18 filmben játszott.

A New Yorkból eltávozó Varga László még utolsó szavaival egy biztatást adott át Csereynek: „Ne add fel!”

Végezetül Szíki elmondta Wass Albert A hontalanság hitvallása című versét, mely Cserey Erzsinek hitvallása volt, majd hozzátette, hogy kiadott két könyvet is Csereyvel kapcsolatosan. Egyiket a halála után írta (Csillagokban járó), a másikat pedig az eltüntetése után: Temetetlen holt címmel. Mert tudni kell, hogy Csereynek nincs sírja, a művésznőt eltüntették New Yorkból hazalopva, majd bedugták egy elfekvőbe Csepelen, ahol megalázó körülmények között  meghalt, valakik pedig eltüntették földi maradványait is. Senki nem tud róla, hova lettek porai. Ezért csodálatos és megható, hogy Kisvárda felemelte őt és újra tündököl.

Ezen két könyvet interneten elküldöm azoknak, akik ezt igénylik! – fejezte be emlékezését Szíki.

A műsorvezető megkísérelte szóra bírni a színház jelenlegi elnökét és igazgatóját, hogy Cserey Erzsiről beszéljenek, de ebből igazában nem valósult meg szinte semmi. Kovács Szilvia igazgató inkább csak az amerikai magyar közönségről szólt, megállapítva: az emberek nem úgy viselkednek ott a nézőtéren, mint Magyarországon, mert ha úgy tetszik nekik, előveszik a csokoládét és csörgetve kibontják és megeszegetik. Ha az előadást elunják, akkor felállnak és elmennek egy pohár bort inni…..(SIC!)

Sajnálatos tény, hogy Tanka László kórházba kerülés miatt nem jelent meg a rendezvényen és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke  sem volt ott ezen a felemelő eseményen, amely díszvacsorával zárult.

Heti Hang Szóró—Hangosan mindenről, ami nekünk fontos