Az Egri Kisgazdák Harcon

– a Trianon–gyalázat évfordulóján Kossuth szobrot avattak Harcon-

Megáll a vándor, tudja meg: ahol áll, az szent föld! 

Mielőtt az ember észak-keletről elindul a Dunántúlra, érdemes elővenni a térképet és a leíró könyveket, hogy valami sejtése legyen arról, hová is érkezik. Az Egertől 300 kilométerre fekvő Harc község a célállomás, van tehát idő az információk beszerzésére, elolvasására, megtalálni a Tolnai-hegyhát délkeleti határában, a Sió felett fekvő csodás gyöngyszemet. Harc néhány kilométerre – a Hegyhát legdélibb pontján fekvő-  Leányvártól északra található, az M6-os szekszárdi elágazásától 10 kilométerre.

Vitéz Nagy Lajos (királyi barát!)  kisgazda barátunk hívta fel az Isten tenyerén fekvő településre a figyelmet, amikor korábban a Wass Albert kő avatására hívott meg minket, Akkor is, 2013 június havában a Trianon-traumára emlékezés napjára időzítette a jeles eseményt.

Van egy Csárda is a kölesdi és a zombai országút elágazásánál. Diófákkal beépített terület volt régen, onnan kapta a nevét a Diófa Csárda. A hagyományos csárdából színvonalas és családias hangulatú éttermet  varázsolt az Orosházáról érkezett Nagy Lajos és családja, s ma ők a tulajdonosok. És valószínűsíthetően  szívélyes vendéglátók  is, mert a kapu bejáraton ez a felírat fogadja a vendéget: Térj be hozzánk vándor, Ha erre visz utad, Ha szándékod jó, Itt szeretet fogad! E csárda múzeummá kiképzett udvarán épül-szépül évről évre a szoborpark.

Az itt tartott szoboravatón vettek rész az Egri Kisgazdák június 4-én.

Az emlékezés órái.

A Hunyadiak korában a megyében 13 vár állt. Most kőhalmok vannak csupán. De ezeken a kőhalmokon katedrálist kell építeni. Először az emlékekben, az emberi agyak át-visszaprogramozásával, s azután a külsőségekkel. Mert jól működő agyú magyarság kell ahhoz, hogy ez az ország újra magyar legyen. Ne csak nevében, de életformájában, életvitelében és megélt napjaiban legyen erre bizonyosság.

Pontban 15 órakor ( a gyalázatos békediktátum aláírásának időpontjában) felzúgtak a harangok. Megkezdődött az emlékezés ceremóniája.

Feszes, 2 órás műsort szerkesztett Nagy Lajos, amilyet csak ritkán lát az ember. E sorok írója például Egerben sosem látott hasonlót városában, ha a hivatal szervezte. De az ellenzékben lévő csoportok is csak töredékeit tudták ennek felmutatni.

A mikrofonhoz lépő Mucsi Géza, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának osztályvezetője (Potápi Árpád helyett), s beszédet mondott a Trianon traumáról és feladatainkról. Szemtől szemben a közönséggel olyan gondolatokat feszegetett, melyek a szuverenitásra és egyetlen esélyünkre, a megmaradásra egyféleképpen akart csak fókuszálni: a személyes és közösségi akarat mielőbbi döntési pozíciójában találkozni!

De nem maradt élmények nélkül a népes közönség a képviselő távozása után sem. Mind erősebb emocionális élmény hatotta át a 30 fokban mindvégig kitartó vendégeket. Emlékezetes élményt szerzett: történelmi dalokkal a Kajdacsi   Sarlós Boldogasszony Kórus,  Publik Antal versekkel. Zetényi Csukás Ferenc és közössége Kossuth és Trianon emlékezésekkel, s a Nagy Lajosnak átadott elismerő kitüntetésekkel szerzett értékes perceket.

Az Egerből érkezett Szíki Károly színművész és Patkós Attila előadóművész Wass Albert versekkel emelte a rendezvény színvonalát, s Kossuth emlékéhez, valamint Trianon szomorú tényéhez, de a feltámadás reményében mondta el Szíki Károly Vörösmarty: A vén cigány című versét.

Nagy Lajos és felesége, Mária, meghívást intéztek a jeles esemény résztvevőihez a jövő évi rendezvényre, megelőlegezvén, hogy egy év múlva ugyanebben az időben Hunyadi Jánosnak állítanak szobrot. Ezt követően minden résztvevőt meghívtak egy közösségi vacsorára.

Nemzetépítő alapkövek mindig lesznek, a haza nincs elveszve! Akkor felépül az a katedrális ezekből a kövekből, melyek Harcon is ott vannak.

Nagy Lajos és családja, mint minden dolgok szervezői, túlléptek e „mai kocsmán, az értelemig, s tovább!”, mindaddig, hogy tárgyban is ott maradjon a mai nap gazdag gondolatisága: mert a kő marad! Egyébként minden elfutna, mint a víz. És a kő maradt! Felavatták Wass Albert emlékköve, Horthy Miklós emlékszobra után ma Kossuth Lajosét is, jövőre pedig Hunyadi Jánosé következik. És ez így van jól! Mert ez így természetes ebben a tolna megyei községben.

Heti Hang Szóró— Hangosan mindenről, ami nekünk fontos, 

Fotók forrása: Nagy Lajos facebook oldala