Az eddigi legsikeresebb év volt 2021 az orosz–magyar kapcsolatokban

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A magyar kormányfő mellett Szijjártó Péter külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztett Moszkvában.

A külügyminiszter szerint a kelet-európai térségben kibontakozó feszültséget csak párbeszéd útján lehet megoldani a nyugati szövetségesek és Oroszország között. A magyar küldöttség feladata is részben, hogy ezt a párbeszédet elősegítse. Szijjártó Péter elmondta, hogy tárgyalópartnere, Lavrov külügyminiszter megerősítette, hogy megindult egy átfogó egyeztetés a válság rendezése érdekében.

Ennek részeként a hétvégén Vlagyimir Putyin elnök telefonon tárgyalt Macron elnökkel, és újabb egyeztetés lesz köztük. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig amerikai kollégájával folytat majd megbeszélést, és szó van a brit kormányfővel tervezett telefonos megbeszélésről is.

Szijjártó Péter megerősítette, hogy 2021 az eddigi legsikeresebb év volt az orosz–magyar kétoldalú kapcsolatok szempontjából. 2022-re is elfogadott Lavrov külügyminiszterrel egy hétpontos együttműködési akciótervet, amelynek részei energetikai, élelmiszeripari, űrkutatási és egészségügyi kérdések.

„Az elmúlt év pedig jó példát szolgáltatott arra, hogy sikeres volt az orosz–magyar együttműködés, hiszen a globálisan legégetőbb energetikai és egészségügyi kihívásokra jó válaszokat tudtunk adni” – mondta közösségi oldalán a magyar külügyminiszter az orosz biztonsági kezdeményezésekre adott válaszra.

Amint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a részletekről itt írtunk.

Forrás: index.hu, SIKI