Az EBESZ főtitkára ellenzi az Oroszország kizárására tett ukrán javaslatot

Fotó Szamoldki.hu

Az egyetlen olyan biztonsági szervezet, ahol mindenki, aki az európai biztonsági struktúra szempontjából fontos, egy asztalnál ül

Helga Schmid, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára ellenzi Oroszország kizárását a szervezetből, amelyet Kijevben hangosan követeltek – írja a Welt című német lapra hivatkozva az oroszhírek.hu.

 „Úgy vélem, hogy a mai szemszögből nézve továbbra is van értelme annak, hogy Oroszország az EBESZ tagja maradjon” – mondta a lapnak adott interjúban.

„Egy nap ismét szükségünk lesz a tárgyalási csatornákra. Az EBESZ pedig az egyetlen olyan biztonsági szervezet, ahol mindenki, aki az európai biztonsági struktúra szempontjából fontos, egy asztalnál ül” – zárta beszédét a főtitkár.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tavaly nyáron azt mondta, hogy az EBESZ az önpusztítás stádiumában van. Véleménye szerint a szervezet meg fog semmisülni, ha Oroszország továbbra is a része marad.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a maga részéről december végén azt mondta, hogy a Nyugat propaganda harcszíntérré változtatta az EBESZ-t, és a lengyel elnökség semmissé tette a szervezet eredményeit.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230109-az-ebesz-fotitkara-ellenzi-az-oroszorszag-kizarasara-tett-ukran-javaslatot