Az EB uniós oltási igazolványt javasol az európaiak utazásainak megkönnyítésére

Fotó: tankonyvtar.hu

Javaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság (EB) szerdán egy, a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására. Az EU végrehajtó testülete ezzel is elő kívánja mozdítani, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak, és enyhüljenek a közös piac működését nehezítő rendkívüli intézkedések negatív hatásai – közölte Ursula von der Leyen, az EB elnöke Brüsszelben. Az EB azt javasolja, hogy az oltási igazolvány mellett hozzanak létre olyan igazolványokat is, amelyek igazolják az elvégzett koronavírustesztek eredményeit, illetve azt, hogy az igazolvány tulajdonosa felgyógyult a koronavírus okozta megbetegedésből. Az igazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat ahhoz. Az uniós bizottság közleményében arról tájékoztatott: amennyiben a tagállamok a beoltottság igazolásának megléte esetén eltekintenek bizonyos népegészségügyi korlátozások alkalmazásától, ugyanolyan feltételek mellett kötelesek elfogadni az igazolvány rendszere keretében kiadott oltási igazolványt is. Ez a kötelezettség az uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező vakcinákra korlátozódna, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezeken felül más vakcinákat is elfogadnak.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: amíg Brüsszel a vakcinabeszerzéssel, vakcinaháborúval van elfoglalva, addig emberek hallnak meg.

Európának nem oltási igazolványra, oltóanyagra van szüksége – fogalmazott. Ujhelyi István, az MSZP

EP-képviselője közleményében hangsúlyozta: az unióban egységes oltási igazolvány bevezetése „egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyi válasszal szolgál”. Kijelentette: egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az EU által engedélyezett vakcinatípussal oltották be. Hozzátette: egyetlen megnyugtató és egyszerű megoldás látszik, mégpedig, ha az orosz és kínai oltóanyag-gyártók vállalják az EMA vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát.

Az európai uniós vakcinaútlevelet a tagállamok állítják ki, így minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni, mindegy milyen, Magyarországon engedélyezett vakcinával oltották be. Ezt a készülő szabályozás lehetővé teszi. Brüsszeltől azonban most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerdai közleményében.

Ausztria mielőbb be akarja vezetni az úgynevezett digitális „zöld útlevelet”, melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív teszteredménnyel rendelkezők kapnak majd meg – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán Bécsben.

Jelentősen gyorsítja a vízumügyintézést a budapesti kínai nagykövetség azok számára, akiket

Sinopharm vakcinával oltottak be. A Wall Street Journal kedden cikket írt az új vízumpolitikáról, a New York-i napilap szerint Peking a járványt követően a nemzetközi utazási sztenderdek, a nemzetközileg elismert vakcinaútlevél kialakításában szeretne vezető szerephez jutni.

Az RTL Klub szerdai Híradója szerint egy koronavírusban elhunyt férfi is megkapta a magyar védettségi igazolványt. A csatornának a férfi fia úgy fogalmazott: az, hogy valaki az elhalálozása után bő két héttel ilyen levelet kap, kegyeletsértő és érthetetlen.

MTI, INDEX.HU, RTL KLUB-ESTI HÍRADÓ