Az augusztus 20-i rendezvények méretei a vitatottak

Gulyás Gergely: A kormány még nem hozott végleges döntést az augusztus 20-i rendezvényekről / Tüttő Kata: Nem lesznek rendezvények a Lánchídon

A kormány még nem hozott végleges döntést az augusztus 20-i rendezvényekről – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy sajtótájékoztatón és egy körülbelül tízmilliárdos összeget említett, de nem a tűzijáték költségeként, hanem a többnapos, budapesti és országos Szent István-napi rendezvénysorozat kapcsán. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, létezik-e olyan szakvélemény, hogy a tűzijátékot nem lehet a Lánchídról indítani és hogy az károkat okozna a híd szerkezetében, azt mondta: ilyen szakvéleményt ő nem látott. Nettó 1,3 milliárd forintba kerülhet az augusztus 20-i tűzijáték – írja a 24.hu az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokban található szerződéstervezet alapján. A tervezet szerint keretszerződésről van szó, a feladat összetett, a zenei alap, a látványtervezés és az uszályok telepítése ugyanúgy beletartozik, mint a zárt láncú kommunikáció megszervezése.

„Se görögtűz, se petárda nem fog a Lánchídról repülni, és rendezvények sem lesznek a Lánchídon idén augusztus 20-án” – jelentette ki az ATV Híradónak Tüttő Kata. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes hozzátette: „nincs ma az a közútkezelő, amelyik jó szívvel engedné, hogy a híd állapotában további romlás történjen a tűzijáték miatt. Meg fogjuk védeni a hidat és fel is újítjuk”.

Adománygyűjtésbe kezdene a Lánchíd felújítására a főváros – mondta a Népszavának adott interjúban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. „Kötvényt nem bocsáthat ki az önkormányzat. Téglajegyhez hasonlatos támogatási akcióban viszont gondolkodhatunk. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármesterhelyettes dolgozik a támogatási rendszer részletein” – ismertette, hozzáfűzve: csak a legszükségesebbet újítják fel. A korábbi tervekből kiveszik a Váralagút rekonstrukcióját, csak a hídfelújításra írnak ki tendert, az új műszaki tartalom kialakításán már dolgozik a Főmterv. Mint fogalmazott: „A közműtervek aktualizálását és az engedélyek beszerzését a nyertesre bízzuk, így reményeink szerint még a nyár végén elindíthatjuk a feltételes közbeszerzési eljárást. A fedezetet javarészt az Európai Beruházási Bank (EIB-hitel) jelenti” – közölte Kiss Ambrus.

Láng Zsolt, a Fidesz budapesti elnöke Facebook-oldalán arról írt: a Lánchíd a Fővárosi Önkormányzat tulajdona. „A tulajdon nemcsak jogokkal jár, hanem kötelességekkel is. Például a szétmálló, lassan balesetveszélyes műtárgyak felújításának kötelezettségével. Az éves, több mint 300 milliárdos költségvetési pénz erre van” – mondta. „Ha van forrás 5 főpolgármester-helyettesre, párttanácsadók és anarchista aktivisták milliós megbízásaira, párttársak brüsszeli posztolgatására 112 millióért, 1,7 milliós fizetésű PR-vezetőkre, akkor a nemzet egyik szimbólumának megóvására miért nem jut?” – tette fel a kérdést. A politikus a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kiemelte: van pénz a Lánchídra, az a kérdés, hogy egy vezetés mire és milyen hangsúlyokra figyel oda.

24.HU, ATV.HU, MANDINER.HU, NÉPSZAVA