Az állatlétszám alapú támogatásokról! Az ENAR adatszolgáltatás ellenőrzését érintő változásokról!

fotó pixabay.com

Az állatlétszám alapú támogatások kifizetésének alapját biztosító nyilvántartások kiemelt jelentőséggel bírnak a támogatások odaítélésében. Az Európai Bizottság kiemelten felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy a benyújtott támogatási kérelmek ellenőrzések során a nyilvántartásokra vonatkozó szabályok betartását szigorúan ellenőrizni szükséges, mely egyben azt is jelenti, hogy a Kincstár nem csupán a bejelentés tényét, hanem annak határidőben történő megtételét is ellenőrizni fogja, melyet a vonatkozó uniós szabályozás is egyértelműen alátámaszt.

A 2021-es kérelmezési év során még megszemélyesített adatok nem álltak rendelkezésre, ezért a termelők illetve a kérelem beadásban részt vevők felelőssége különösen nagy. A Kincstár honlapján található egy rövid tájékoztató anyagot, melyben a minden releváns határidő feltűntetésre került, illetve pár példa is, mely segíthet a kérelmezett egyedek megfelelőségének ellenőrzésében. Az anyag a szarvasmarhát érintő jogcímeknél megtalálható.

A kérelem benyújtásának határideje 2022.május 16. 

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár beadó felületén lehet benyújtani a  https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon.

Forrás: agrotrend.hu / MÁSZ