Az állami horgászjegyen kívül területi engedély is kell és változott a kifogható halak mennyisége is

A kép forrása: hirado.hu

Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová a horgászoknak nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen kívül területi engedély megváltása is kötelező. Fontos változás, hogy éves területi engedéllyel a naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból évente összesen legfeljebb 100 darab fogható ki az adott vízterületből.

A kép forrása: hu.wikipedia.org

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elhívta a hazánkban horgászók figyelmét, hogy a horgászati tevékenység végzéséhez Magyarország minden halgazdálkodási vízterületén állami horgászjegyet szükséges váltaniuk. Ez alól – a különböző horgászfórumokon terjedő híresztelésekkel ellentétben – nem jelentenek kivételt a magántulajdonban lévő, nem nyilvántartott vízterületek sem. Az állami horgászjegy megváltása a nem nyilvántartott vízterületen is kötelező, ezekre a vízterületekre viszont egyéb szabályok is vonatkoznak. A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekre nem adható ki területi jegy. Azokba tilos halat telepíteni, illetve a nem nyilvántartott vízterületből kifogni és megtartani csak idegen honos halfajt lehet.

A kép forrása: pontyporonty.hu

Azt a személyt, aki nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületbe telepít halat, illetve ezeken a vizeken állami horgászjegy nélkül horgászatot engedélyez, a hatóság halgazdálkodási bírsággal sújtja. Az engedély nélkül horgászatot folytató személy pedig halvédelmi bírságra és a horgászati tevékenységtől történő eltiltásra számíthat. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. CII. törvény végrehajtási rendeletébe (Vhr.) új elemként került be, hogy egy horgásznak egy évben egy adott halgazdálkodási vízterületre csak egy darab érvényes, éves területi jegye lehet (27.§ (8) bekezdés). A Vhr. 9. mellékletében szerepel az az új rendelkezés, hogy “A naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból éves területi engedéllyel évente összesen legfeljebb 100 db fogható ki.” Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha a horgász az éves területi jegye birtokában egy adott vízterületen kifogta a 100 darabos „kvótát”, újabb éves jegyet már nem válthat ugyanoda. A korlátozás csak az éves területi jegyekre vonatkozik. Tehát a horgász a kvóta túllépését követően is jogosult lehet napi vagy heti jegy váltására, amennyiben a halgazdálkodásra jogosult a helyi horgászrendjében erről másként nem rendelkezik. (Forrás: magro.hu)