Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman az erdőtörvény 2017-es módosítása miatt

Az erdő az élhető jövő egyik nagyon fontos záloga. - A kép forrása: taborozok.network.hu

Alkotmányossági aggályok miatt az Alkotmánybírósághoz fordult Székely László ombudsman, mert álláspontja szerint az erdőgazdálkodói érdekekkel szemben háttérbe szorítják a természetvédelmi célokat.

Dr. Bándi Gyula biztos-helyettes, a jövő nemzedékek szószólója. – A kép forrása: ajbh.hu

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: több országos természetvédelmi szervezet beadványa alapján Bándi Gyula biztoshelyettes, a jövő nemzedékek szószólója megvizsgálta az erdőtörvény előírásait. Mivel szerinte a jogszabály több ponton a visszalépés tilalmába ütközik, valamint sérti a jogbiztonságot, kezdeményezte, hogy az alapvető jogok biztosa forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvény több rendelkezésének megsemmisítése, az alkotmányos követelmények meghatározása miatt. Az ombudsman egyetértett helyettese szakmai álláspontjával, amelynek fő megállapítása, hogy az erdőtörvény módosítása mind mennyiségi, mind minőségi értelemben csökkenti a védett és Natura 2000 területen álló erdőre előírható természetvédelmi célú korlátozásokat – áll a közleményben. (Forrás: MTI)

A Polgári Kisgazdák véleménye szerint a gazdálkodók érdekeit egyensúlyba kell hozni a jövő nemzedékek érdekeivel. A szabályozás nem tartalmazhat indokolatlan korlátozásokat az erdőgazdálkodók számára, ugyanakkor minden indokolt korlátozásból fakadó gazdasági hátrány az egész társadalom áldozatvállalása, ami nem hárítható egy az egyben az erdőt művelők nyakába. Ezért az indokolt korlátozásokból eredő károkat megfelelő mértékben kompenzálnia kell az állami támogatás-politikának. (KPE)