Az agro-drónokról

pestpilis.hu

A Polgári Kisgazdák egyetértenek Nagy István agrárminiszter szavaival miszerint: Magyarországnak a 21. században olyan korszerű agráriumra van szüksége, mely az innovációra épülve, összhangban van a technológiai fejlődéssel.

Környezetkímélők és hatékonyan működnek olyan területeken is, amelyek megközelítése nagy gépekkel nehézkes. Egyre népszerűbbek a drónok a mezőgazdaságban, széles körű elterjedésükhöz, használatukhoz azonban még szabályozni kell a jogi környezetet, amelyet a szakhatóság őszre ígér.

A mezőgazdaságban és az iparban a drónok hasznosítása még gyerekcipőben jár, nem sokan ismerik még sokrétű hasznosítási lehetőségeiket Kránitz József, az Eurosmart Kft. drónos üzletág fejlesztési igazgatója szerint. – Pedig fontos lenne, hogy mielőbb megteremtsék a jogi szabályozását a repülő eszközöknek – hívta fel a figyelmet  –, annál is inkább, mert drónnal például nem kell egy egész területet növényvédelmi szerrel stresszelni, elég csupán a beteg növényekre juttatjuk ki a vegyszert. Jelenleg légtérhasználati engedélyre van szükség a használatukhoz, de azt csak a kísérleti jelleggel adják ki. Bízunk azonban abban, hogy az őszre elkészülő dróntörvény ezen változtatni fog. A tervek szerint csak akkreditált pilóták vezethetik majd az eszközöket. […]

Nagy segítség lehet egy drón a gazdaságoknak, a vegyszerezéstől egészen a vadkárbecslésig széleskörűen használható a berendezés – mondta Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. – A pilóta nélküli repülők öntözéskor, permetezéskor például ki tudják váltani az emberi erőt. Ugyanakkor egy 60–70 hektárnyi terület lerepülése jóval könnyebb drónnal, mint gyalogosan bejárni, s egy-egy vadkár helyének pontos meghatározásában is jól használható.

(sonline.hu)