Az Agrárminisztérium támogatja a fenntartható vadászatot

Vadászok a kiállítás ünnepélyes megnyitóján. - A kép forrása: fehova.hu

A vadászat és horgászat hazánk hagyományaink fontos része, amelyek nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínálnak, hanem komoly szakmai és gazdasági tevékenységet is jelentenek – közölte Nagy István agrárminiszter, a Fegyver, Horgászat, Vadászat (Fe-Ho-Va) Nemzetközi Kiállítás megnyitóján.

Dr. Nagy István agrárminiszter. – A kép forrása: mosonvarmegye.net

Nagy István beszédében kiemelte, hogy Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen vad- és halállományunk nemcsak mennyiségében, hanem minőségében is páratlan értéket képvisel. Az agárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályozás révén a jövőben elöltöltő fegyverrel is folytatható társas vadászat, illetve a vadászvizsga megszerzésekor a kötelező lőgyakorlat és vizsga alól a kizárólag íjjal, ragadozó madárral vagy magyar agárral vadászók mentesülhetnek. Hozzátette: szintén idén lépett hatályba az a rendelet, amely megfelelő jogszabályi környezetet biztosít, hogy a magyar vadgazdálkodás fejlesztésére közvetlenül felhasználható bevételek növekedhessenek. A tárcavezető hangsúlyozta, a minisztérium az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait kiemelten támogatja. A társaságok a 2014-2018-as időszakban közel 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti objektumok létrehozására, valamint a meglévő létesítmények megújítására és bővítésére. Nagy István arra is emlékeztetett, hogy jelenleg mintegy 2000 szabadon és díjmentesen látogatható erdészeti közjóléti létesítmény szolgálja országszerte az erdőben pihenni, felüdülni, sportolni vágyókat. A miniszter szerint a kiállítás alkalmat ad arra, hogy az állami erdészeti társaságok társadalmi szerepvállalását minél szélesebb körben is bemutathassák, ezzel is hozzájárulva az erdész szakma presztízsének növeléséhez. A Fe-Ho-Va megnyitóján együttműködési megállapodást írt alá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán kormánybiztos és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a 2021-ben megrendezésre kerülő „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás megszervezéséről. (Forrás: AM Sajtóiroda)

A kép forrása: alfaingatlan.hu

A Polgári Kisgazdák véleménye szerint az ember és a természet együtt alkot egységes egészet a Földön. Az egyensúlyának a felborítása növény- és állatfajok kipusztulásához, végül az élővilág összeomlásához vezet, amiről nem árt tudni, hogy az ember is része. Ezért az ember felelőssége a teremtett világ biológiai egyensúlyának a megőrzése. A Polgári Kisgazdák ezekkel a gondolatokkal üdvözlik a felelős erdő-, vad- és halgazdálkodást szolgáló nagyszerű kiállítást. (KPE)