Az agrárminisztérium minden segítséget megad a gazdatársadalom erősödéséhez

Fotó: nagyistvan.hu

Dr. Nagy István agrárminiszter az AGÓRA kereskedelmi konferencián: az agrárminisztérium feladata, hogy minden segítséget megadjon a magyar mezőgazdaság, a gazdatársadalom és a vidéki polgárság megerősödéséhez.

A KPE elfogadott programja éppen arról szól, hogy segíteni kívánjuk a falvak, kistelepülések megmaradását, megerősödését. A korábbiaknál szorosabb együttműködésre törekszünk az új agrár-vezetéssel, javaslatainkat, indítványainkat nem mulasztjuk el megküldeni. (kpe.hu)

A miniszter megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy stratégiai kérdés a magyar mezőgazdaság versenyhátrányának leküzdése. A területhasznosítás, a termelési színvonal az elkövetkező 10-15 év alatt el kell, hogy érje az Európai Unió fejlett országainak szintjét, ezzel Magyarország agrárgazdasága 20 millió ember ellátására lesz képessé tehető. A  Magyar Termék és a Hazai Termék védjegyről szólva a miniszter kiemelte: ezek a tanúsítványok megbízhatóságot is jelentenek a magyar emberek számára. A védjegy feladata a termékek kiemelése, hiszen ezzel a megkülönböztetéssel hívható fel a figyelem a magyar minőségre.

A védjegyes termékek megvásárlásával az emberek támogatják a helyi gazdaságokat, erősítik a város-vidék kapcsolatát, emelik az élelmiszerellátás színvonalát, ugyanakkor környezetbarát döntést hoznak és értékes munka végtermékét veszik meg – tette hozzá Nagy István. A miniszter hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-gazdaságnak a jövőben meg kell felelnie az indokolt környezetvédelmi elvárásoknak, felelősen kell gazdálkodnia a természeti erőforrásokkal, törődnie kell a vidék értékeivel, de nem tévesztheti szem elől a jövedelmező termelést és a globális versenyhelyzetet. – A Magyar Termék Nonprofit Kft. 2006-ban azért alakult meg, hogy eredettanúsító védjegyével segítse a magyar áruk könnyű és egyértelmű azonosíthatóságát, növelje a magyar termékek iránti keresletet. A társaság jelenleg 164 védjegyhasználó partnerrel rendelkezik, csaknem 4000 védjegyes termékük van, a védjegyhasználó cégek pedig 1300 milliárd forint bevételt realizáltak tavaly és 32 ezer munkavállalót foglalkoztattak. A Magyar Termék idén továbbfejleszti védjegyrendszerét, a tanúsító-rendszer elismertségére támaszkodva  létrehozza a Kiváló Termék védjegyet. (Forrás: MTI)