Az agráriumot érintő legfontosabb kérdésekről indított konzultáció-sorozatot a Kormány

Korszerű hígtrágya-kezelő telep. - A kép forrása: agrarium7.hu

Az agráriumot érintő legfontosabb kérdésekről indított országos konzultációsorozatot a kormány – közölte az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden, Csongrádon.

Farkas Sándor meliorációs és öntöző mérnök, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, az agrárminiszter helyettese. – A kép forrása: kormany.hu

Farkas Sándor a május végéig tartó Gazda-országjárás egyik első állomása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, az agrártárca vezetői a rendezvényeken az ágazatot érintő legfontosabb tényekről és lehetőségekről számolnak be a gazdálkodóknak. A találkozókon szó esik arról is, milyen következményekkel járna, ha megvalósulna az Európai Bizottság (EB) elképzelése, amely a következő uniós költségvetési ciklusban csökkentené az agár- és vidék-fejlesztési támogatásokat – közölte a politikus. Eddig már több mint 150 ezren támogatták a magyar gazdák és a termőföld védelmében, az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót – mondta Farkas Sándor, hozzátéve: erre a konzultációsorozat résztvevőinek is lehetőségük lesz. Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár kifejtette, az agrárium derekasan kivette a részét a magyar gazdaság elmúlt években nyújtott jó eredményéből. Az agrárium teljesítménye másfélszeresére emelkedett a 2010-eshez képest, az export pedig több mint 50 százalékkal bővült ezen időszak alatt. A kormány számos eszközzel segítette a gazdálkodók versenyképességének javítását – mondta az államtitkár, kiemelve az áfacsökkentést, amely hozzájárult az ágazat fehérítéséhez. A kormány a nemzeti költségvetésből jelentősen támogatta az ágazatot – tudatta az államtitkár, aki szerint a nagy kérdés, hogy a következő ciklusban rendelkezésre állnak-e az agrárium számára uniós források. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben az EB többet vár el a gazdáktól a környezet- és természetvédelem területén, az ehhez kapcsolódó kompenzáció csökkenne, a felszabaduló forrásokat pedig a migráció területére csoportosítanák át. Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, a támogatáscsökkentés az élelmiszerárak emelkedésén keresztül minden magyar állampolgárt érintene. Hangsúlyozta, ezért is rendkívül fontosak az európai parlamenti (EP) választások, hiszen a költségvetésről nem kizárólag a tagállamok vezetőiből álló tanács dönt, abban fontos szerepe van az EP-nek is. (Forrás: MTI)