Az agráriumban, a mezőgazdaságban a tulajdon- és birtokviszonyok felmérése sürgető

Fotó: Shutterstock

A vidékfejlesztés, az agrárium fejlődésének biztosítása ma már halaszthatatlanul megköveteli, hogy pontos felmérések álljanak a rendelkezésünkre a birtokviszonyokról, az agráriumban tevékenykedők társadalmi, személyi összetételéről, a korcsoportokról, a vagyoni állapotokról.

Több, mint egy évtizede szorgalmazzuk, hogy a hatályos törvényeknek eleget kell tenni, azoknak érvényesülniük kell. Mindenekelőtt fel kellene tudni mérni, hogy a nyilvántartott egyesek által tulajdonolt földmértékek mennyiben haladják meg a törvényben előírt felső határt. Minden tervezés, ami úgy készül, hogy nem ismerjük a változtatni kívánt gazdasági ágazat valós állapotát és összetételét, nem vezethet a kívánt sikerre. Nehéz és talán háládatlan feladat, nem is hajtható nagyon gyorsan végre, mégis megkerülhetetlen, hogy a szükséges adatok birtokába kerüljünk.

Ismételten kezdeményezzük, hogy a termőföld tulajdonlására, birtoklására vonatkozó kötelező önbevallás készüljön. Az önbevallás elmulasztása, vagy megtévesztő adatok szolgáltatása járjon kemény szankcióval. Barát és ellenfél egyaránt egyetért azzal, hogy a magyar mezőgazdaságban, agráriumban, kiaknázatlan nagy lehetőségek vannak, egyben hatalmas belső aránytalanságok.

A Polgári Kisgazdák készen állnak arra, hogy mozgatói és elősegítői legyenek a magyar agrárium megújulásának. (TKB)

 

Nagy István: Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése

Fotó Katona László

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a támogatáspolitikában – közölte Nagy István agrárminiszter vasárnap a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján. Mint ismertette: a magyar gazdálkodóknak idén több mint 450 milliárd forintot fizetnek majd ki különböző terület- és állatalapú támogatási jogcímeken a tavasszal benyújtandó támogatási kérelmeik után. Tájékoztatása szerint új pályázatokat hirdetnek meg idén a termelői csoportok újabb támogatására, ezenkívül a maradványösszegek és az esetlegesen visszahulló források figyelemmel kísérésével új pályázatokat is meghirdetnének idén. Nemzeti forrásokból 2020-ban is 100 milliárd forintot fordítanak agrártámogatásokra, kiemelten fókuszálva az állattenyésztésre – húzta alá Nagy István. MTI