Az áfa-csökkentések hatására nőtt a sertéshús-fogyasztás

Fotó: Shutterstock

Bő két kilogrammal nőtt az egy főre jutó átlagos éves sertéshús-fogyasztás. 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra.

Dr. Fazekas Sándor ágazati szakminiszter elmondta: 2016 óta, mintegy tíz százalékos a növekedés. A piac átláthatóbbá tétele hozzájárul a feketekereskedelem visszaszorításához. 2010 óta évről-évre nő az agrártámogatás összege. A lehetséges legnagyobb támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői. Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására. Magyarország 2010-ben mintegy 50 milliárd forintot fordított saját forrásból a termelők támogatására, amely tartalmazza az összes, nemzeti forrásból eredő agrártámogatást, most mintegy 103 milliárd forintot fordítanak erre. A kormány elkötelezett a mezőgazdasági termelők, az állattartók megsegítésében. Fazekas Sándor elmondta: támogatás hiányában az olcsó, dömpingáras, gyakran bizonytalan eredetű és élelmiszer-biztonsági kockázatot is jelentő importtermékek lennének a magyar piacokon. A belföldi termelés, az állattartás helyzete stabilizálódott, a sertéságazat túlélte az sertéspiaci válságot, nőtt az állatlétszám, és a baromfiágazat is talpra állt. A tejhasznú tehénállomány nem csökkent, a hús-marha ágazat jelentősen növekedett. (Forrás: MTI)