Ausztria támogatja az új dán migrációs törvényt

Fotó MTI, AP, Darko Bandic

Üdvözölte és izgalmas megközelítésnek nevezte a migráció kezelése szempontjából Karl Nehammer osztrák belügyminiszter azt a a dán parlament által múlt héten elfogadott törvényjavaslatot, amely szerint a menedékkérőket kérelmük elbírálásáig külföldön, elsősorban Európán kívüli országokban lévő menekülttáborokban helyeznék el.

A menedékkérőket kérelmük elbírálásáig külföldön, elsősorban Európán kívüli országokban lévő menekülttáborokban helyeznék el

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa a Die Presse című lap cikke szerint még a hónapban Koppenhágába utazik, hogy jobban megismerhesse a dán szociáldemokrata kormány menekültügyi terveit. Az észak-európai ország szigorú bevándorláspolitikája egyébként régóta mintaként szolgál Sebastian Kurz osztrák kancellár számára.

Dániának eddig nem sikerült megállapodnia a menedékkérők külföldi elhelyezéséről, a kormány a Jyllands Posten dán lap szerint jelenleg is tárgyalásokat folytat Ruandával, Tunéziával, Etiópiával és Egyiptommal a kérdésről. A törvénnyel szemben fenntartásai vannak az Európai Bizottságnak, a testület szerint a menedékkérelmek Európán kívüli feldolgozása nem lehetséges a jelenlegi uniós szabályok vagy az új migrációs és menekültügyi paktum szerinti javaslatok alapján. Aggodalmát fejezte ki a jogszabály miatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is.

Forrás: Magyar Hírlap. HSZ