Atkaszámláló ülőrúd

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A madártetű atka jelenléte egy baromfiállományban komoly kihívást és jelentős veszteséget termel a tulajdonosnak. Egyes felmérések szerint a tetű által okozott kár megközelíti a fél eurót tyúkonként. Nem csoda tehát, hogy világszerte keresik a hatásos védekezést ellene.

Nagyon nehéz pontosan meghatározni mekkora veszteséggel jár a madártetű atka fertőzése egy-egy baromfi-termelőnek.  A tetű nagy vérveszteséget okoz a folytonos szívogatásával, irritálja is ezzel az állatot, állandó stresszben tartja, továbbá tollvesztéssel jár, gyengébb minőségűek és kisebb méretűek lesznek a tojások stb. A súlyos anémia miatt lecsökken a madár immunitása, és minden más betegségre fogékony lesz. Sajnos, egyelőre nincs olyan készítmény, amire azt mondhatnánk, hogy ha ezzel lekezeled az állományt, minden rendben lesz utána.

Világszerte keresik a megoldást a hatékony védekezésre. Legutóbb a hollandiai Hotraco Agri és a Wageningeni Egyetem közös fejlesztése, a madártetű atkák hatékony állomány-ellenőrzését lehetővé tevő berendezés keltette fel a szakemberek figyelmét. Az atkaszámláló ülőrúd az Utrechtben megtartott VIV Europe szakkiállításon innovációs termékdíjat érdemelt ki. A MiteAlert elnevezésű automatikus atkaszámláló a Hotraco Agri cég integrált kártevőmenedzsment-rendszerének egyik kulcsfontosságú eleme. A technológia alapja egy műanyag ülőrúd és az ebbe beépített fejlett elektronikus érzékelők, melyek képesek érzékelni az atkák mozgását az ülőrúd erre kialakított járatában. Az egyes ülőrudak által küldött adatok egy központi adatgyűjtő és -elemző egységbe futnak be, ami több környezeti paramétert is figyelembe véve kiszámítja és jelzi az atkák populációváltozásának irányát, és képes egyértelműen megjelölni azt az ideális időpontot, amikor a lehető leggazdaságosabban és leghatékonyabban lehet fellépni az atkafertőzéssel szemben.

(Forrás: viveurope.nl, magyarmezogazdasag.hu, K.K.)