Átépítik a lestrapált záhonyi határátkelőt

Fotó HírTv

A 4-es főút végpontját képező határátkelő újragondolását az indokolja, hogy a határátkelőhely infrastruktúrája a megnövekedett forgalom miatt erősen amortizálódott, a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészeti és pénzügyőri állomány munkakörülményei romlottak.

A fejlesztés fő célja a határátkelőhely áteresztőképességének növelése, valamint a külső és belső utasforgalmi és szolgálati terek fejlesztése. Ugyanakkor az utaskiszolgálás színvonalának emelése is kiemelt feladat, akárcsak a terület és a helyiségstruktúra újragondolása a XXI. századi funkcionális igényekhez illeszkedve – idézi a magyarepitok.hu az ide vonatkozó európai közbeszerzési értesítőt.

A projekt tartalmazza a határátkelőhely épületeinek és létesítményeinek megújítását, átépítését, valamint az átkelőhelyi környezet (gyalogos és gépjármű közlekedési felületek) rendezését. Az ezekhez szorosan kapcsolódó infrastruktúrát is fejlesztik: többek közt az energiaellátó rendszerek, a térvilágítás és az utastájékoztatás is megújul.

A tervezendő magasépítési létesítmények nettó alapterülete 6000 négyzetméterre rúg. A kiírás szerint többek közt az alábbi feladatok is a munka részét képezik:

  • a tervek hatósági engedélyeztetése,
  • a hatósági, szakhatósági és egyéb (pl.: közműszolgáltatók) egyeztetések,
  • állapotfelmérések, funkcionális felmérések.

Az átkelőhelyi területeken az ingatlanállomány racionalizálása a cél. A funkciók átrendezésénél fontos szempont, hogy a személy- és teherforgalom számára értékes területek legyenek fölszabadíthatók az átbocsátóképesség – vagyis az átkelő kapacitásának – növeléséért. A bontási terveknél a bontási hulladék magas szintű újrahasznosítása az elvárás.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2022/08/25/ujragondoljak-a-lestrapalt-zahonyi-hataratkelot