Átalakul a közlekedés Veszprémben

Veszprém - látkép. A kép forrása: fourmed.hu

A városi tömegközlekedést jövő évtől szervező cég létrehozásáról, a parkolási napi jegyek bevezetéséről és több pályázatról is döntött szerdai ülésén a megyeszékhely közgyűlése.

A megyeszékhelyen évek óta számos probléma van a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalával a menetrend hiányosságai és a járművek állapota miatt, a Veszprémben futó buszok átlagos életkora közel 21 év. A feladatot jelenleg az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ látja el. A város és a szolgáltató közötti közszolgáltatási szerződés december 31-én jár le. A szolgáltatást januártól a szerdai közgyűlésen megalapított V- Busz Kft. látja el, és ezzel számos változás lép életbe. Megváltozik a buszpark, a tervek szerint a jövőben csak nyolc évnél fiatalabb, alacsony padlós és légkondicionálóval felszerelt járművek közlekednek. A jegyek és bérletek ára nem változik, ugyanakkor a bérletek a vásárlás napjától kezdve lesznek érvényesek egy hónapig. Menetrendi változások is életbe léphetnek. A közgyűlés ülésén többek között arról is döntöttek, hogy sűrűbben közlekedik néhány helyi autóbuszjárat. Új, elektronikus utas-tájékoztatási rendszert építenének ki és növelnék a jegy- és bérletértékesítési helyek számát a megyeszékhelyen. Az önkormányzat jelenleg mintegy 280 millió forintot fizet a szolgáltatásért, a tervezet 800 millió forintos bevétellel és 1,4 milliárd forintos kiadással kalkulál. Döntöttek az Aranyos-völgyi viadukt megépítésének előkészítéséről. A Modern Városok Programban szereplő beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi, tulajdonosa és üzemeltetője az önkormányzat lesz. A beruházás előkészítésére 400 millió forintot ad a kormány. A Séd felett átívelő 340 méter hosszú völgyhíd és a hozzá kapcsolódó új út a Jutasi utat és a Tüzér utcát köti majd össze. Bevezetik a napijegyet a parkolási tarifáknál. Személyautó esetén a piros zónában 3200 forint, a zöld zónában 2000 forint, míg a sárga zónában ezer forint lesz a napijegy ára. Pályázatokat nyújtott be az önkormányzat a Módszertani Bölcsőde felújítására. Az egyik projektben 87 millió forintból cserélhetik ki a burkolatokat, megközelíthetővé teszik az épületet kerekesszékkel, felújítják a konyhát és kifestik a helyiségeket. Egy másik pályázat segítségével 222 millió forintból energetikai felújítás, nyílászárócsere, szigetelés, napelemek telepítés valósul meg. Szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében korszerűsítik a Március 15. úti sportcsarnokot és uszodát. Az önkormányzat 829 millió forint összegű támogatásra pályázott. ebből a forrásból szigetelik az épületet, kicserélik a külső nyílászárókat, korszerűsítik a fűtésrendszert és naperőművet létesítenek. (Veol.hu)

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének az elnöke, a KPE Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei közgyűlés tagja, a Veszprém Megyei értéktár Bizottság elnöke: Veszprém megye településein élő emberek számára nem mindegy, hogy milyen megyeszékhelyre utaznak be az ügyeik intézése céljából. Ehhez fontos számukra a helyi tömegközlekedés és a parkolási lehetőségek javítása. A negyedik Orbán Kormány határozott lépésekkel halad előre a Magyarország, és ezen belül a vidéki települések fejlesztésében. (KPE)