Átalakul a kabinet agyközpontja

Fotó: Bruzák Noémi, MTI

Orbán Viktor: Még a nyári szünet előtt lesz költségvetés

A Miniszterelnökség átalakítását tervezi az új kormányban Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is bejelentette tegnap a Kossuth rádióban, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter marad a kormány tagja. A demográfiai központú kormányzás kapcsán egy húsz-harminc évet átfogó társadalmi megállapodásról is beszélt Orbán Viktor.

Nem a mostani kormány munkájának a folytatására szavaztak az emberek, hanem a célok szolgálatában akarnak változatlanságot – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő jelezte, új kormánystruktúrát tervez nagy részben új emberekkel. A Miniszterelnökség kapcsán úgy fogalmazott, szeretné átalakítani a kabinet „agyközpontját”, új vezetési szerkezetet kíván létrehozni.

A tárcát vezető miniszterrel hétfőn fog találkozni a kormányfő. Ezzel kapcsolatban Lázár János a hódmezővásárhelyi Rádió 7-nek tegnap elmondta: „a jövőt illetően kettőn áll a vásár”, a miniszterelnök korlátlan felhatalmazással rendelkezik a kormány struktúrájának kialakítására és azok kiválasztására is, akikkel együtt kíván dolgozni.

Arról pedig nem beszélt, ki lehet az utóda, de azt üzente neki: „Én 112 kormányinfót tartottam, hajrá!” A tárcavezető magára nézve a következő négy év legfontosabb feladatának a hódmezővásárhelyi és makói emberek képviseletét tartja, ami mellett országos politikai feladatot vállalni nagyon nehéz.

A miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjúban a többi tárcáról azt mondta, érdemes megtartani azt a rendszert, hogy nagy minisztériumok vannak, élükön nagy felhatalmazású tárcavezetőkkel.

Orbán Viktor jelezte azt is, mielőbbi kormányalakításban érdekelt ő is és az ország is, a tárgyalások zajlanak, „gyorsan lesz új kormányunk”. Azt is elmondta, hogy a jövő évi költségvetést a korábbi évekhez hasonlóan a parlament még a nyári szünet előtt elfogadja, sőt egy régi-új miniszterét is megnevezte.

– Varga Mihálynak a jövőben is számítok a munkájára, mert egy rendkívül tehetséges és tapasztalt miniszter – közölte. A demográfia, családtámogatás kérdésé­ben Orbán Viktor azt mondta: szeretne egy átfogó, 20-30 éves megállapodást kötni a magyar nőkkel a magyar jövőről, a nekik nyújtható, kiszámítható perspektívákról, mert a demográfia rajtuk áll vagy bukik, ez az ő döntésük.

A kormányfő szerint a választók megerősítették az alapvető célokat, vagyis a gazdasági növekedést, a rendezett pénzügyeket, a teljes foglalkoztatottság elérését, a családok támogatását, a nyugdíjak értékének megőrzését, valamint a biztonság garantálását. Ennek kapcsán arról is beszélt, hogy a kormány értelmezése szerint a következő évtized legfontosabb kérdése a bevándorlás lesz, és ezt alátámasztják a magyar emberek érdekeivel ellentétes európai uniós és ENSZ-tervek is.

– Tudom, hogy nem fogják elfogadni a választás eredményét, szervezni fognak mindenfélét, korlátlan pénzügyi eszközeik vannak – fogalmazott a kormányfő Soros György köreiről szólva, akik szerinte iszonyatos pénzeket mozgósítottak az ellenzék győzelméért, mert nekik nem jó, ha nemzeti, bevándorlásellenes kormány van. Hozzátette: Soros György pénzügyi spekuláns körei rossz lóra tettek, és „most éppen bukóban vannak”.

Az országgyűlési választás eredményére reagálva a miniszterelnök elmondta, jókedvű és boldog, hiszen mintegy 650 ezerrel többen szavaztak rájuk, mint négy éve, és 336 ezerrel többen adtak bizalmat nekik, mint a parlamentbe jutott ellenzéki pártoknak összesen.

A politikusoknak szerinte tudomásul kell venni az emberek döntését. A szavazatok újraszámolására vonatkozó felvetésekre úgy reagált: „olyan ez, mint amikor nyerünk 4-0-ra, és az ellenfelünk követeli a gólok újraszámlálását. A meccset lefújták, ez van”. – A véleménynyilvánítás, gyülekezés szabadsága ugyanakkor mindenkit megillet – közölte, arra kérve a tüntetőket, hogy békés jelleggel demonstráljanak.

Ellenzéki vezetők lemondásával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: a politikában gyakrabban veszít az ember, mint nyer, amit érdemes az elején kalkulálni, hozzátéve: politikusként győzelem és vereség esetén is szolgálni kell a hazát. Szerinte aki ezt nem érti, az nem alkalmas politikusnak, és jobb, ha szedi is a sátorfáját.

(Magyaridők)