Átadták az új árvízvédelmi rendszert Murarátkán

Fotó: kanizsaujsag.hu

Ennek a fejlesztésnek köszönhetően Murarátka teljes mértékben biztonságban van – így fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár az árvízvédelmi töltés mai átadóján. A dél-zalai településen egy sajtótájékoztatón mutatták be az új árvízvédelmi rendszert, amely az eddigi legnagyobb vízállásnál egy méterrel magasabb víztömeget is feltartóztathat.

A 2014-es a hatalmas áradások után több Mura-menti falu épp, hogy megmenekült, így már ekkor elkezdődtek a gátrendszerek felújítási munkálatai a térségben. Folyamatos szivattyúzásra volt szükség és rendkívül nehéz védelmi helyzet alakult ki 5 éve Murarátkán is, így a falu lakosai – a munkálatok okozta nehézségek ellenére – örömmel fogadták a mostani árvízvédelmi fejlesztést. – A gátrendszer most egy biztonságérzetet tud biztosítani a település lakosságának. A paraméterei alapján bízunk abban, hogy többet ekkora magasságú árvíz nem fog jelentkezni a Murával kapcsolatosan, így a települést nem fogja elönteni az árvíz. A település lakossága nagy türelemmel viselte a munkát. Azt mondhatom, hogy nem akadályozták, sokkal inkább segítették a kivitelezők munkáját – mondta Gyergyák Zoltán, Murarátka polgármestere.

Fotó: kanizsaujsag.hu

Vasbeton támfalakkal erősítették meg az árvízvédelmi töltést, valamint mobilfalas elzárási rendszert is létrehoztak a szakemberek. Ennek a technikának köszönhetően a homokzsákos védelemnél jóval biztonságosabb és gyorsabb módszerrel biztosíthatják a falu útjainak védelmét áradások esetén. – Árvízkor a közúti elöntés következtében a településre is be tudott folyni a víz. Ezt eddig homokzsákos megoldással védtük ki árvíz idején. Ez azonban egy lassú és nem teljesen biztonságos elzárás, főleg nagyobb árvízi magasság esetén. Most itt, nagyon korszerű, úgynevezett mobilgátas rendszer épült ki. Ez azt jelenti, hogy ezeket a mobilgát elemeket a szakemberek árvíz esetén beteszik a megfelelő helyre – tette hozzá Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Az M70-es gyorsforgalmi út fejlesztése – a kivitelező véleménye szerint – még karácsony előtt elkészül, így már autópályán lehet majd megközelíteni a szlovén-magyar határt. Ez a térség lakói számára új – egyebek mellett – kereskedelmi és turisztikai lehetőségeket is hozhat. – Visszagondolnék 2015-re, amikor a Modern Városok Program keretén belül, s a Mura-program meghirdetésnek időszakában miniszterelnök úr azt mondta, hogy Magyarország kormánya támogatja azt, hogy az M70-es, akkor még autóút, s nemsokára autópálya megépüljön. S így már nemcsak a horvát-magyar határig ér le autópálya, hanem a magyar-szlovén határig is – hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Murarátkán több megoldással védekeznek az árvízzel szemben, hiszen a ma átadott töltésrendszer mellett egy záportározót is építenek a faluban.

Forrás: kanizsaujsag.hu