Átadták a Szombathely árvízvédelmét szolgáló dozmati víztározót

Fotó frisss.hu

Átadták a Szombathely és több környező település árvízvédelmét szolgáló dozmati árvízvédelmi tározót kedden, a létesítmény több mint kétmilliárd forint kormányzati támogatással épült meg.

Schweickhardt Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára az eseményen úgy fogalmazott: a vízügyi szakemberek régóta sürgették a beruházást, amellyel most teljessé vált a vasi megyeszékhely és több környező település védelme.

Szólt arról, hogy az 1332 milliárd forintos környezeti és energiahatékonysági programból 382 milliárdot fordítanak olyan árvízvédelmi létesítményekre, amelyek a lakosság biztonságát szolgálják.

Hozzáfűzte: jelenleg 106 olyan projekt van az országban, amely ezt a célt szolgálja, ezek közül 26 már elkészült.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője azt emelte ki: Magyarországon a klímaváltozás következtében rendkívüli mértékben nőtt a csapadék intenzitása, ezért szükség lesz a dozmatihoz hasonló tározókra.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője kifejtette: a biztonság erősítése mellett a beruházás ahhoz is hozzájárul, hogy Szombathely élhetőbb város legyen, megnyílik a lehetőség ugyanis arra, hogy az árvízveszély megszűntével a Perint-patak mentén egy újabb rekreációs övezet alakuljon ki, futópályával, sétálóúttal, padokkal.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere arról szólt, a város lakói közül sokan még emlékeznek az 1965-ös nagy árvízre, amelyhez hasonló a lukácsházi és a dozmati tározó felépülésével már soha nem fenyegeti a várost.

Emlékeztetett arra, hogy a dozmati víztározó fontosságát a Modern városok program összeállítása során is felvetették, így az a kormány támogatásának köszönhetően megépülhetett.

A dozmati árvízvédelmi tározó Szombathely és a környező települések – Bucsu, Dozmat, Torony és Sé – árvízi biztonságát szolgálja. A tározó völgyzárógátja a Vas megyei Dozmat község nyugati belterületi határa felett, az Arany-patakon épült, hossza 421 méter, legnagyobb magassága megközelíti a nyolc métert.

A 44,1 hektárnyi tározótér 1,13 millió köbméternyi víz befogadására alkalmas. A fejlesztés részeként egy 7,2 hektár vízfelületű, állandó vizű tavat is kialakítottak, amely kedvező teret nyújt a vízinövények, a vízhez kötődő állatvilág megtelepedésének, ugyanakkor az Arany-patakon keresztül javítja a szombathelyi Csónakázó-tó vízpótlását is.

(MTI, kormany.hu)